IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията и инфлацията насочват българите към дигиталните разплащания

С 24% расте броят на хората у нас, които ползват дигитални портфейли, сочи проучване на Paysafe

13:35 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иван Петров, вицепрезидент Софтуерно инженерство в Paysafe. <em>Снимка: Paysafe</em></p>

Иван Петров, вицепрезидент Софтуерно инженерство в Paysafe. Снимка: Paysafe

Пандемията и ускоряващата се инфлация са основните фактори, които карат българите да плащат все по-малко в брой и да се насочват към дигиталните възможности за разплащания. Това показва годишният доклад „Изгубени в трансакциите“ на Paysafe, изготвен след проучване, проведено през април тази година от Sapio Research сред 11 хил. респонденти, 1000 от които от България.

52% от хората в България плащат все по-малко в брой спрямо две години по-рано именно заради Covid-19 и мерките, които бяха наложени във връзка със здравната криза. 41% пък споделят, че случилото се е фактор за трайна промяна в платежните им навици.

Но на фона на ускоряването на инфлацията през последната половин година потребителите започват все по-внимателно да следят разходите си. 45% от потребителите, включени в проучването, казват, че в края на 2021 г. и в началото на 2022 г. определено са наблюдавали повишаване на разходите си, когато инфлацията достигна рекордни стойности за последното десетилетие, посочват от екипа на Paysafe.  

Три са основните причини за засилване на ползването на безкешови методи за разплащане: по-голямото удобство, по-голямата сигурност и това, че позволяват по-голяма проследяемост на разходите.

Докладът сочи, че спрямо година по-рано българите (45%) ползват дебитните си карти значително по-често от хората във Великобритания (39%), Германия (29%) и Австрия (21%). 75 на сто от българите, включени в проучването, споделят, че в последния месец са платили с карта поне веднъж.

Същевременно се наблюдава 24% ръст на дела на българските потребители, които ползват дигитални портфейли спрямо предходната година. Ръстът е стремглав, а това се дължи на факта, че дигиталните портфейли предоставят повече удобство, по-добра скорост и повече сигурност, коментира Иван Петров, вицепрезидент Софтуерно инженерство в Paysafe. Сред плюсовете е фактът, че не е нужно въвеждане на финансови данни онлайн, допълва той.

От Paysafe твърдят, че България започва да се изравнява със страните от Западна Европа, като Германия и Великобритания, що се касае до ползването на дигитални портфейли, макар че все още има процес по наваксване.

Сигурността продължава да бъде водещ фактор за българските потребители при онлайн разплащанията. 55% от хората признават, че са по-спокойни, когато не се налага да споделят финансовите си данни с търговците, когато пазаруват онлайн. 50 на сто от респондентите в България пък казват, че предпочитат баланс между сигурността и удобството, когато става дума за възможностите за разплащане.

„Но плащането в брой и банковите услуги още са тук. Не са си отишли въпреки промяната, свързана с Covid-19 за ползване на безкешови платежни инструменти“, коментира Иван Петров. По думите му 62% от българите биха се притеснили, ако няма никаква опция да плащат в брой. Физическият контакт и отношението на местните банкови клонове пък са смятани за предимство, включително заради директния достъп до служители, които могат да дадат съвет. 47% от анкетираните са категорични, че предпочитат традиционните банки. 41% обаче смятат, че онлайн банките предлагат по-добро потребителско изживяване спрямо традиционните. Сред причините дигиталните банки да се харесват, е разширеният анализ на банковите сметки, който е свързван с по-добър контрол на разходите, посочват 42% от анкетираните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още