IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите в брой и дигиталните пари ще съществуват в синергия

Позитивът е в технологията на блокчейн, която има приложимост в банковия бизнес, прогнозираха Петя Димитрова и Левон Хампарцумян

22:45 | 07.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</span></em></p>

Снимка: Pixabay

Тенденцията към засилена дигитализация и преминаване към все по-голям дял на мобилни разплащания няма да сложи край на парите в брой. Това мнение застъпи финансистът Левон Хампарцумян на събитието на Bulgaria ON AIR „Бъдещето: Парите“ , което се излъчи на 6 юни.

Той подкрепи тезата си с пример от Стокхолм – столицата на Швеция, която е известна с огромния дял на онлайн и мобилните плащания. Наскоро токов удар и срив в Стокхолм оставя града и околностите без електричество часове наред, а с това – остава и жителите без достъп до своите финанси. Това е накарало Riksbank (централната банка на Швеция) да направи сериозен анализ на рисковете и ползите от засиления тренд към мобилни плащания.

„Така че по един или друг начин ще има синергия, но и парите в брой, и дигиталните трансакции ще продължат да съществуват паралелно. Чака ни бъдеще, в което финансовите услуги ще са по-евтини и по-разнообразни и достъпни, банките ще разберат, че са се превърнали в ютилити компании. Тези банки, които разберат, че трябва да пренастроят дигиталните процеси към такива, по-подходящи за дигитализацията, ще бъдат победителите в този мач“, прогнозира Хампарцумян.

По думите му потребителското изживяване и непрекъснатият достъп до ресурсите ни са в центъра на промяната на света. Финансистът цитира и данни, според които пикът на регистриране на финтех компании в САЩ е през 2014 г., но инвестираните от тогава до днес средства са нараснали петкратно. А това за Хампарцумян значи само едно – банките са се усетили, че е време да реагират.

„Но репутацията и достъпът до клиентите, както и потребителското преживяване, ще направят така, че в естествен процес ще се стигне до консолидация на големи играчи. Въпросът е как ще реагират регулаторите и политиците на изненадващата поява на този „Али Баба“, коментира той.

Бъдещето на криптовалутите

Финансистът обърна внимание и на криптовалутите. Според него този волатилен и често свръхнадценяван актив трудно може да изиграе ролята на световна резервна валута, какъвто е доларът.

„Създаване на система за разплащане, в която доверие да има целият свят, е трудна и дългогодишна задача и изисква огромни усилия за поддържането. Но средствата за разплащания, базирани на тази основа, крият огромните възможности да станем по-модерни“, смята той.

Банките VS криптовалутите

„За нас, търговските банки, криптовалутите за момента са спекулация. Не смятам, че банките принципно прегръщат подобна идея, защото ние сме силно регулиран бизнес. Имаме много процедури и този силно регулиран пазар вижда доста рискове в подобно начинание, е мнението на Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка.

Тя подчерта, че позитивът е в технологията на блокчейн, която може да има голямо поле за приложимост в банковия бизнес в най-различни процеси – оптимизация, свиване на разходите и др.

„Виждаме бъдещето повече в технологията, отколкото в самите крипто. Но не можем да не отбележим, че това е огромен пазар, в който за момента централните банки не са намесени. Те са изцяло оставени на преценката на хората и риска, който те поемат“, обясни главният изпълнителен директор на Пощенска банка.

Петя Димитрова посочи, че някои централни банки по света в момента разсъждават на тази тема и Европейската централна банка скоро направи изявление за крипто евро или подобна дигитална валута, като предложи това да се обсъди.

„Да отбележим, че Кристин Лагард каза, че това ще бъде в допълнение към банкноти и монети от старата валута и няма да ги замени“, уточни тя напомни, че след публичното обсъждане до края на годината, "ЕЦБ ще излезе с изявление дали би било целесъобразно и какво смятат хората – дали подобно нещо би било реализируемо".

Петя Димитрова отбеляза, че ще се прецени какви са ползите и вредите. „Съгласна съм с казаното дотук, но имаме също спестяване на разходи, някаква алтернатива за инвестиция“, заяви тя по повод инициативата на ЕЦБ да анализира бъдещо крипто евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още