IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина единият от главните изпълнителни директори на Oracle

Марк Хърд беше определен за единия от двамата ръководители на компанията през 2010 г.

20:18 | 18.10.19 г.
<p>
	Марк Хърд.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Хърд. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Oracle Марк Хърд почина днес, съобщи разработчикът на бизнес софтуер, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец компанията обяви, че Хърд ще се оттегли временно поради здравословни причини, без да разкрива повече подробности.

62-годишният Хърд беше единият от двамата главни изпълнителни директори на Oracle, другият е Сафра Кац. По време на управлението им компанията опита да направи бърз преход към бизнеса с изчислителни облаци.

Кац и основателят и главен технологичен директор на компанията Лари Елисън поеха отговорностите на Хърд по време на отсъствието му.

„Марк беше мой близък и незаменим приятел и доверен колега“, написа Елисън в имейл до служителите на Oracle.

„Oracle загуби блестящ и обичан лидер, който лично докосна живота на толкова много хора сред нас през десетте си години в компанията“, допълва Елисън.

Хърд беше определен за един от двамата президенти на компанията през септември 2010 г., месец след като беше отстранен по противоречив начин от Hewlett-Packard, където беше главен изпълнителен директор от 2005 г. насам.

Когато Хърд и Кац бяха определени за главни изпълнителни директори на Oracle, анализаторите се отнесоха скептично към това решение. Но гиганти в облачния софтуер като Salesforce.com също преминаха към структура с двама главни изпълнителни директори.

Като ръководител на Oracle Хърд постигна значителни приходи и печалби, а цената на акциите на базираната в Редууд Сити, щата Калифорния, компания достигна исторически връх през 2019 г. Той беше и ключовият двигател зад пренасочването на компанията от стария модел на лицензиран софтуер към използването на изчислителни облаци – процъфтяващ бизнес, доминиран от конкуренти като Amazon.com и Microsoft, отбелязва Bloomberg.

През 2007 г. Хърд беше определен от списание Fortune за един от 25-те най-влиятелни бизнес лидери. Година по-късно San Francisco Chronicle го определи за главен изпълнителен директор на годината.

След отстраняването на Хърд от HP компанията престана да произвежда смартфони и таблети. В крайна сметка тя се раздели на две компании – едната, съсредоточена върху персоналните компютри и принтерите, а другата – върху софтуера и услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още