IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на Foxconn поглежда към президентския пост в Тайван

Тери Гоу не разкри коя партия ще представлява

10:45 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Foxconn Тери Гоу заяви, че обмисля дали да не се кандидатира за изборите за президент на Тайван през 2020 г. Той съобщи това само ден, след като Ройтерс писа, че магнатът иска да се оттегли от поддоставчика на Apple, предава информационната агенция.

Зад кулисите на събитие, което отбеляза 40-годишните връзки между Тайван и САЩ, Гоу отказа да разкри коя партия ще представя.

„Не съм спал предната нощ... 2020 г. е ключова за Тайван. Причината за тази обтегната ситуация (с Китай) е, защото това е повратна точка в посоката на Тайван в политиката, икономиката, отбраната за следващите 20 години“, коментира Гоу. „Затова цяла нощ се питах... Трябва да се запитам какво мога да направя. Какво мога да направя за младите?... Следващите 20 години ще решат тяхната съдба“.

Гоу, който е най-богатият човек в Тайван с нетно богатство от 7,6 млрд. долара според Forbes, заяви, че планира да се оттегли от поста си на председател на Foxconn. Той ще стори това през следващите месеци, за да проправи път на по-младите таланти в компанията.

По-късно фирмата обяви, че Гоу ще остане председател на Foxconn, макар че той планира да се оттегли от ежедневните оперативни дейности.

Тайван се подготвя за президентски избори през януари - в момент на засилено напрежение в Тайванския проток, където китайски бомбардировачи и военни кораби провеждат тренировки.

Представител на американските власти осъди военните маневри и ги определи като заплаха за стабилността в региона.

Съединените щати нямат официални връзки с Тайван, но са задължени по закон да помагат на острова да си осигури средства за самозащита в случай на заплаха.

"Нуждаем се от мир. Не е нужно да купуваме твърде много оръжия. Мирът е най-голямото ни оръжие“, коментира Гоу, допълвайки, че Тайван се нуждае само от адекватна самозащита.

"Ако харчим парите си за оръжия за икономическо развитие, за изкуствен интелект, за инвестиции в САЩ, това ще бъде най-голямата гаранция за мира“, посочва още Гоу. 

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още