Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Представители на американските власти обвиняват Amazon, че е излъгала Конгреса

Компанията може да е подвела относно практите, свързани със собствените ѝ продукти

Представители на американските власти обвиняват Amazon, че е излъгала Конгреса

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Петима членове на Юридическата комисия към Камарата на представителите в Съединените щати са писали до главния изпълнителен директор на Amazon в неделя, обвинявайки висшия мениджмънт на компанията, включително и основателя ѝ Джеф Безос, в подвеждане на Конгреса или потенциална лъжа за бизнес практиките на Amazon, предава Ройтерс.       

В писмото се посочва още, че комисията обмисля „дали е подходящо да насочи въпроса към Министерството на правосъдието за извършването на криминално разследване“.

Адресираното до главния изпълнителен директор Анди Джаси писмо е изпратено след разследване на Ройтерс от миналата седмица, което показа, че Amazon е провеждала системна кампания и е манипулирала резултатите от търсенето в Индия, за да повиши продажбите на собствените си брандове – практики, които Amazon отрича да е имала. Джаси, който е дългогодишен директор на компанията, наследи поста на Джеф Безос през юли.

Текстът, в който написаното от Ройтерс е посочено като достоверно, се позовава и на статии в няколко други медии. Според него тази информация в медиите „директно противоречи на клетвените показания и представянето на висшите ръководители на Amazon, включително на бившия главен изпълнителен директор Джефри Безос“.

„В най-добрия случай статията потвърждава, че представителите на Amazon са подвели комисията. В най-лошия случай демонстрира, че може да са излъгали Конгреса и потенциално да са нарушили федералния закон“, гласи писмото. От Ройтерс са имали достъп до копие от него.

Още по темата

В отговор говорител на Amazon коментира: “Amazon и нейните директори не са подвели комисията, ние отрекохме и се опитахме да коригираме написаното във въпросните неточни медийни публикации“.

„Както вече сме споменавали, имаме вътрешна политика, която надхвърля тази на всеки друг търговец на дребно, която ни е известна, и която забранява използването на индивидуалните данни на търговеца за разработката на частни марки продукти. Ние разследваме всякакви твърдения, че тази политика може да е била нарушена", допълва той.

От 2019 г. Съдебната комисия към Камарата на представителите разследва конкуренцията на дигиталните пазари, включително как Amazon използва собствените данни на продавачите в своята платформа и дали компанията несправедливо не дава предимство на собствените си продукти.

В клетвените показания пред антимонополната подкомисия към Юридическата комисия Безос заяви, че компанията забранява на своите служители да използват данните на отделните търговци в полза на собствените марки на интернет гиганта. В друго изслушване от 2019 г. Нейт Сътън, главният юрист на Amazon заяви, че компанията не ползва подобни данни за създаването на собствени брандирани продукти, нито да манипулира резултатите от търсенето, за да ги подкрепи.

Запитан през 2019 г. дали Amazon променя алгоритмите, за да насочи потребителите към своите стоки, Сътън отговори: „Алгоритмите са оптимизирани, за да предскажат какво искат да купят клиентите, независимо от това кой е продавачът“.

Властите са дали на Джаси „последна възможност“ да предостави доказателства, които да потвърдят предходните показания и изявления на компанията.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 1 месец
Свръхизключителна нация! ( дядя Вова ) Другото е Марк Твен :)
1
 
3
 
1
преди 1 месец
Свръхизключителна нация! Ние сме англосакси, крадци, разбойници и пирати. С което и се гордеем ( Марк Твен )

Още от Новини
Газпром придоби мажоритарен дял в най-голямата социална мрежа в Русия