IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предварителните поръчки на Tesla Model 3 са за над 10 млрд. долара

За 36 часа са поръчани 253 хил. автомобила

09:53 | 04.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Tesla Motors обяви, че поръчките на нейния електрически седан Model 3 са надминали 253 хил. бройки през първите 36 часа от старта им. Това е добро начало за първото превозно средство на компанията, насочено към масовия пазар, което вероятно няма да достигне до потребителите в близките 18 месеца и повече, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск написа в Twitter в петък, че Model 3, чиято продукция ще започне в края на 2017 г., ще се продава на средна цена от 42 хил. долара. В тази цена влизат някои допълнителни функции, което означава, че първоначалните поръчки възлизат на 10,6 млрд. долара.

Този огромен интерес, подхранван отчасти от редовната комуникация от страна на Мъск в Twitter, може да подкрепи цената на акциите на Tesla, които в петък приключиха търговията на равнище от 237,59 долара за брой, покачвайки се с 3,4%. Книжата на компанията са поскъпнали с повече от 60 на сто, откакто през февруари удариха 12-месечно дъно.

Мъск очакваше, че средната  цена на автомобила ще бъде доста над 35 хил. долара. По-рано анализаторите заявиха, че първият Model 3s, който ще излезе от фабриката във Фримонт, Калифорния, ще има допълнително оборудване и ще се продава за 50 хил. до 60 хил. долара.

Tesla направи скъпо разширяване на въпросния завод, тъй като има за цел да увеличи годишния му капацитет до 500 хил.  бройки до 2020 г.

Някои анализатори твърдят, че компанията ще има проблеми с първоначалните поръчки на Model 3, която ще се предлага с депозит от 1000 долара до 2020 г., който ще може да се връща.

Мъск представи в четвъртък вечерта прототип на Model 3, който е по-малък от седана Model S и Model X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още