IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от продажби на HP растат, но под очакваното

Компанията обмисля по-сериозно дигитализиране на бизнеса си

16:06 | 28.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приходите от продажби на HP не отговориха на очакванията на Wall Street за последното тримесечие. Върху резултатите натежаха по-слабите от прогнозираното продажби на принтерни компоненти на търговски потребители, пише Wall Street Journal.

Част от проблема според представители на компанията е надценяването на търсенето, след като компанията разчита на „забавени или непълни проучвания за пазарния дял“.

Освен това повече клиенти са купили продукти онлайн – промяна, която главният изпълнителен директор Дион Уейзлър твърди, че ще изисква гигантът в сферата на принтерите и персоналните компютри да разшири и да засили дигиталното си присъствие. Сегментът с принтери е донесъл по-голямата част от печалбата на HP.

"Нуждаем се от нови оръжия, за да се бием на новото ни бойно поле“, коментира още тя по време на конферентния разговор с анализаторите.

По време на следборсовата търговия книжата на HP понижиха цената си с 13 на сто.

Приходите от сегмента с принтери са спаднали до 5,06 млрд. долара от 5,08 млрд. долара година по-рано.

Междувременно тези на звеното за персонални компютри са нараснали с 2,3 на сто на годишна база до 9,66 млрд. долара, също под очакванията на анализаторите. Общият брой продадени устройства е спаднал с 3% спрямо година по-рано, след като продажбите на лаптопи се свиха с 1 на сто, а тези на настолните компютри – с 8%, твърдят от HP.

HP отчете 803 млн. долара печалба, или 51 цента на акция, което е под 59-те цента година по-рано, когато резултатите бяха насърчени от данъчните промени в САЩ. Като се изключат разходите за преструктуриране и други елементи, печалбата успя да отговори на очакванията на анализаторите за 52 цента на акция спрямо 48 цента на акция година по-рано.

Приходите са нараснали с 1,3% на годишна база до 14,71 млрд. долара, макар че анализаторите, анкетирани от FactSet, очакваха 14,86 млрд. долара.

За текущото тримесечие HP очаква печалба от 45 до 48 цента на акция, или 50-53 цента на акция на коригирана база. Анализаторите очакват 51 цента на акция, или 53 цента на акция на коригирана база.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още