Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

SAP предлага 4,3 млрд. долара за Ariba

Германският софтуерен гигант вече е получил одобрението на управителния съвет на американската компания за онлайн съхранение на данни

Вечната битка между двата гиганта в областта на корпоративния софтуер SAP и Oracle навлиза в нов етап. Германците планират да навлязат агресивно в родината на Oracle и за тази цел искат да купят "облачния" специалист Ariba. За акция се предлагат по 45 долара, което прави стойност на сделката от 4,3 млрд. долара (3,3 млрд. евро), предава Ройтерс.

Ariba е базирана в калифорнийския град Сънивейл и има около 2 600 служители. По оборот компанията е вторият по големина оператор на облачни услуги, разполага с водеща в бранша технология и интернет базирана търговска платформа, която му помага в създаването на партньорска мрежа. През финансовата 2011 г. приходите на компанията нарастват с 40% до 444 млн. долара (почти 350 млн. евро). 

Още по темата

Ariba предлага корпоративни мрежи в т. нар. облак, тоест съхраняване на програми и данни на големи сървъри в интернет, вместо на отделни компютри. Според актуално изследване обемът на приходите от облачни услуги в световен мащаб ще нарасне от 21,5 млрд. долара през 2010 г. до 73 млрд. долара през 2015 г. - повече от трикратен ръст.

Управителният съвет на Ariba вече е одобрил сделката. Сега и акционерите на американската компания и антикартелните власти трябва да дадат разрешението си.

SAP планира да осъществи придобиването със собствени средства и чрез кредит от 2,4 млрд. евро. Очаква се сделката да бъде приключена в рамките на третото тримесечие. Придобиването се очаква да повлияе положително на печалбата от акция на SAP.

През декември германската компания бе обявила, че ще придобие за 2,5 млрд. евро американския софтуерен разработчик Success Factors, който предлага облачни приложения.

SAP е пазарен лидер при предлагането на софтуер, с който корпорациите уреждат счетоводството си. В последните години обаче все по-агресивно на този пазар навлиза американският конкурент Oracle с милиардни сделки в сектора. От своя страна американската компания е лидер в областта на програмите за бази данни. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 8 години
Искам тази статия да бъде ревизирана, за да е достоверна. Има големи непълноти в предмета на дейност и на Ариба и на САП.
2те компании имат много по-широк бизнес спектър от споменатото.

Още от Новини
Как една временна забрана в САЩ може да разруши TikTok?