Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

САЩ разследват френския данък върху дигиталните услуги

Вашингтон се изправя срещу Париж, за да защити технологичните си гиганти

САЩ разследват френския данък върху дигиталните услуги

Снимка: Архив Ройтерс

Американските търговски власти стартират разследване на планирания от Франция данък върху дигиталните услуги, изправяйки се срещу Париж и навлизайки в глобалната битка за това как да се облага разрастващата се интернет икономика, пише Wall Street Journal.

Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър, заяви тази сряда, че администрацията му ще стартира разследване на данъка върху дигиталните услуги (DST), съгласно същия закон, на който американските власти разчитат за търговския си конфликт с Китай.

„Съединените щати са много притеснени, че данъкът върху дигиталните услуги, който се очаква да бъде приет от Френския сенат утре, е несправедливо насочен към американски компании“, коментира Лайтайзър. „Президентът нареди да разследваме ефекта от закона и да определим дали е дискриминиращ, неразумен или ограничава американската търговия“.

Френското предложение, което вероятно ще е първата вълна от данъци върху дигиталните услуги в Европа, ще наложи 3% данък върху приходите на компании като Google или Amazon във Франция от дейности като таргетиране на реклами и дигитални магазини.

Сенатът във Франция ще гласува тази седмица окончателния текст на законопроекта, което се явява последната стъпка преди обнародването на закона.

Френското министерство на финансите не е отговорило на запитването за коментар по повод разследването от страна на Съединените щати.

Франция описва данъка като начин за поддържане на натиск за постигане на многостранно решение в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им