IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем гръцки старт-ъпа, които заслужават внимание

За разлика от затъналата гръцка икономика, технологичните старт-ъпи бележат върхове

16:43 | 12.01.14 г.
Седем гръцки старт-ъпа, които заслужават внимание

За разлика от тежката ситуация за гръцката икономика, технологичните старт-ъпи бележат върхове, разкрива Европейската комисия. Това е привлече вниманието на комисаря по въпросите на информационните технологии Нели Круз. Тя е на посещение в Атина, а по време на визитата й от ЕК ни предлагат да се запознаем с най-интересните седем старт-ъпи на Гърция.

За някой може би е изненада, но достъпът на смартфоните до свободните Wi-Fi зони става благодарение на някои от постиженията на гръцките технологични гении, отбелязват още от Брюксел. Ако имате смартфон, то задължително използвате и технологията, разработена от компанията Helic. Тя беше създадена през 1994 година от доктори по технологични науки в Атина.

Те също предложиха и технология, позволяваща разработването на по-малки, по-тънки и по-евтини смартфони, а сред клиентите им са Sony, Intel, Samsung, Huawei, Panasonic и други гиганти. В началото компанията започна с 4-5 експерти, но днес вече имат офиси в Атина и Волос, както и в Сан Хосе (САЩ) и Йокохама (Япония).

Друга компания, започнала като старт-ъп и превърнала се в мултинационална, е Raycap. Нейните системи се използват за защита на важната електронна инфраструктура (на телекомоператори, индустриални потребители, отбранителната индустрия и енергийната мрежа) от метеорологични промени, като например гръмотевици.

Това е много важно за модерната инфраструктура и за радарните системи, които са много чувствителни към промените във времето. Компанията вече има поделения в Атина, Драма, САЩ и Румъния, както и представители в Германия, Швейцария, Мексико, Канада и други.

Constlex  пък успя да изпрати Гърция в Космоса. Компанията работи съвместно с Европейската космическа агенция и разработва фиброоптични усилватели и фотонни системи за бъдещите фиброоптични комуникационни мрежи. Системите на компанията могат да бъдат използвани за интра и интерсателитните високоскоростни фотонни системи и могат да бъдат част от нова обсерватория и за мисии в Космоса.

Лошо време, бързате за среща, а таксита по това време трудно се намират. Новото приложение Taxibeat  за продуктите на Apple обаче ще помогне при това положение. Приложението помага да бъде открито най-близкоразположеното такси и използва различни показатели, подпомагащи избора – модел на колата, препоръчан шофьор, наличие на свободна Wi-Fi мрежа или възможността да качите куче в колата. За момента услугата е валидна за клиентите в Атина, Солун, Париж, Мексико Сити, Рио де Жанейро и Сао Паоло.

„Някой готви за теб” е мотото на приложението Coockisto. Чрез него потребителите могат да научат как се приготвят специалитети от различните държави. Вкусотиите се приготвят лесно, а има и възможност да „се следва” любимия готвач, така че да потребителите да са в крак с новите рецепти.

Един от старт-ъпите е насочен към помощ на хората, желаещи да започнат бизнес. Corallia предлага информация за базисната инфраструктура, достъп до експерти, които дават съвети за развитие. Това е една от първите платформи в Гърция, която подпомага старта на нов бизнес и развитие на съществуващите компания.

The egg (Яйцето) пък е програма, която помага на иновативните предприемачи да започнат свой бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още