IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образователните старт-ъпи бележат истински бум

Обучението става все по-достъпно, технологиите дават шанс на милиони хора да се образоват

12:02 | 11.10.13 г.
<p>
	Образованието става все по-достъпно благодарение на технологиите. Снимка: Ройтерс</p>

Образованието става все по-достъпно благодарение на технологиите. Снимка: Ройтерс

На провелата се неотдавна среща "Education Nation" в САЩ една от повтарящите се теми бе как новите технологични инструменти могат да подобрят образованието и да се справят с проблема, свързан с нарастващите разходи, пише CNBC.

Една сравнително нова категория нововъзникващи фирми, известна като EdTech, търси начини да използва технологиите, за да подобри ефективността и достъпа до образованието за стотици милиони души.

"Всеки човек в света трябва да може да посещава висококачествени курсове, независимо дали става въпрос за колеж или университет", твърди Анант Агарвал, президент на организацията с идеална цел EdX, която провежда курсове по дисциплини от висшето образование онлайн.

"Трябва да има възможност това да става безплатно - може би срещу скромна сума за сертификат".

Огромното търсене на по-добро образование и огромният потенциал за растеж предизвикват и засилени инвестиции. Размерът на рисковия капитал, вложен в Ed Tech, е нараснал четирикратно от 154 млн. долара през 2003 г. до 630 млн. долара през 2012 г. Броят на фирмите, които са финансирани, също се е увеличил четири пъти до 95 за миналата година.

"Живеем в епоха, в която всеки може да учи всичко отвсякъде", коментира Том Вандер Арк, основател на фонда за рисков капитал Learn Capital, който инвестира основно в подобни компании.

До момента фондът е вложил 60 млн. долара в 40 бизнеса на Ed Tech.

"С бума на мобилните устройства и отвореното съдържание наистина вече е възможно всеки човек на планетата да получи достъп до най-добрите преподаватели в света", добавя той.

Една от сферите в Ed Tech, която привлича най-много внимание и все по-голям брой студенти, е безплатният достъп до онлайн курсове от топ университети.

В Coursera до момента са се обучавали над 5 млн. студенти, които са преминали 461 курса, проведени от 91 партньора на организацията. Всички лекции са безплатни, но фирмата неотдавна започна да взема пари на студентите, завършили даден курс, за да могат да получат сертификат. От това тя вече е натрупала доходи от 1 млн. долара.

Udacity също предлага онлайн курсове, но е с малко по-различен модел. Миналия месец бе дадено началото на обединението "Open Education Alliance", съставено от образователни институции и деветима работодатели, сред които са Google и AT&T. Заедно те ще се опитат да създадат и да осигурят обучение на фирми, предлагайки онлайн уроци и програми за студенти, които ще се включат в технологичния сектор.

EdEx неотдавна обяви и партньорство с Google, с което ще бъде създаден т. нар. YouTube за безплатни онлайн курсове. Идеята е да се улесни достъпът до лекциите в колежите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още