Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ще има ли паневропейска платежна система през 2022 г.?

Българските банки и финтех компаниите могат да си партнират за трансграничите разплащания, коментира Светослав Димитров от Българската финтек асоциация.

гледано: 3089   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Българските банки могат да си партнират с финтех компании, за да отговорят на задаващата се конкуренция от големите европейски банки при трансграничните разплащания на дребно
. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Светослав Димитров, член на управителния съвет на Българската финтек асоциация.
Още по темата

"Коронавирусът показа, че търговците и потребителите все повече ще използват онлайн преводи. Поради това Европейският съюз (ЕС) обяви инициатива, която е насочена към създаване на единна система, позволяваща издаването на карта и извършването на онлайн разплащания бързо и лесно във всички европейски държави, чиито банки се включват в инициативата. Системата предвижда уеднаквяване на критериите, таксите и процедурите, които трябва да следват банките, когато става дума за издаване на карта или предлагане на електронен портфейл", посочи той.

Димитров обясни, че водеща причина за плана е и подкрепената от ЕЦБ инициатива за пълна дигитализация във финансовия сектор. Инициатива е отворена и очакванията са до края на 2020 г. да се включат и останалите банки и небанкови институции – всичко, което е свързано с платежния бизнес в Европа.

Инициативата е базирана на системата SEPA. "Това е естествено развитие на системата за незабавни плащания, която стартира преди няколко години в България", заяви експертът.

Според него предизвикателствата са да се включват всички европейски държави, за да може да се създаде наистина паневропейска система, за която говорят банките.

За да заработи на паневропейско ниво инициативата, трябва всички национални и международни картови схеми да бъдат включени в нея.

„Очаквам да има по-голямо ниво на координация и уеднаквяване на процесите и таксите. Искаме услугата да бъде на широка база и да може да се използва по-евтино от всички търговски потребители", каза представителят на Българската финтек асоциация.

Той обаче изрази съмнение, че общоевропейската платежна система с дигитални решения ще заработи през 2022 г.

„Банките са инвестирали в човешки и финансов ресурс, но трябва да се изгради сложна софтуерна система и не съм убеден, че ще успеят в такъв кратък срок“,смята Димитров.

Ще се включат ли външни участници в паневропейската платежна система? Какви са възможностите за общоевропейски дигитални решения? Ще отпадне ли посредничеството на кореспондентските банки?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Отчетът на IBM разочарова на фона на свитите продажби в софтуерния бизнес