IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силициевата долина подава ръка на българските стартъпи

Българският център за предприемачество е дело на американеца Лари Бийл и редица успешни представители на технологичната общност в САЩ

11:57 | 02.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Успешни личности, работили и работещи в Силициевата долина, дават старт на Български център за предприемачество, който има за цел да създаде мост между българската технологична общност и тази в Силициевата долина. Това разкри в ефира на предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria предприемачът от Силициевата долина Лари Бийл, чиято фондация Inter Culture стои зад проекта.

Идеята на Бийл и екипа, който е събрал до този момент, е да доведат ментори от САЩ, които да помагат за развиването на българската стартъп екосистема.

Всичко това хрумва на Лари след три посещения в родината ни.

„Едно от нещата, които забелязахме, беше, че тук няма реално образование по предприемачество, няма стимули в тази област. Има много обучения от частни академии и университети за получаване на работно място – как да станеш програмист, да станеш софтуерен инженер и да получиш работа. Но нямаше нищо за изграждане на истински добър живот. В Силициевата долина, където живея, това е двигателят на икономиката. Тя не може да се развива, ако предприемачеството не се стимулира и не му се предлагат ресурси“, коментира Бийл.

Така той решава да даде възможност на българския стартиращ бизнес да се докосне до талантите, които градят успешни кариери отвъд океана. Сред част от гостите, които е довел у нас, са няколко българи, изкачили се успешно по стълбицата на успеха в Силициевата долина през последните години. 

„Затова си казахме: Защо да не изградим мост между Силициевата долина и България, за да доведем таланти от Америка при вас, да предложим финансови източници, които да предоставят инвестиции в нови стартъпи, работещи тук? Вместо да търсите път към Силициевата долина и да похарчите всичките си пари там, ние ще докараме Силициевата долина при вас“, посочи Бийл.

По думите му Българският център за предприемачество вече има стабилни партньори в страната, включително LaunchHub, но организацията е отворена към всякакви други партньорства.

„Амбицията ни е да насърчим икономическото развитие на България до такава позиция, че хората тук да имат такъв начин на живот, че да не се притесняват за това откъде ще си набавят прехрана. Като цяло да повдигнем стандарта на живот в страната“, коментира предприемачът. 

Цялото интервю с Лари Бийл вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още