Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Софтуерната индустрия в България е стигнала 3% от БВП за десет години

С напредването на технологиите трябва да се опитваш да си пръв, особено в гейминг индустрията, посочи Доброслав Димитров, съавтор на играта „Империя онлайн“

гледано: 2007   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

България е част от европейската карта на софтуерната индустрия, като IT секторът у нас е един от най-силните в Източна Европа. Това заяви Доброслав Димитров, основател на "Империя Онлайн", в предаването „Бизнес среща“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Преди десет години софтуерната индустрия представляваше около 0,3% от БВП на България. Към момента делът ѝ достига 3%“, каза той и посочи, че роля за доброто представяне на страната имат многото подготвени кадри и образователните традиции в сектора. – Именно човешкият потенциал е водещ за технологичните компании. В технологичния свят компанията е толкова добра, колкото е добър екипът ѝ.“

Димитров разказа, че първоначалните инвестиции за създаването на играта „Империя онлайн“ са негови и на съдружника му, като възлизат на около 1000 долара. Според него ключово за успеха на играта се оказва решението им да качат дизайна ѝ във форум, още преди самата тя да е завършена.

„Много преди да имаш каквото и да е било, сподели го с целия свят“, съветва експертът и обясни на какво се дължи успехът на „Империя онлайн“. "Когато играта се пусна, няколкостотин души се оказаха готови да я пробват. Във форума се беше сформирало общество, което споделя, критикува и дава идеи.”

По думите на Доброслав Димитров така реално идеите могат да се видят приложени, а не да се коментират само на хартия. Той смята, че зад успеха на даден продукт или компания няма определена маркетингова формула, която да работи във всички случаи.

„С напредването на технологиите и появата на нещо ново трябва да се опитваш да си пръв“, съветва експертът и отбеляза, че развитието на гейминг индустрията е значително бързо, като още преди няколко години тя изпреварва филмовата. Той обаче настоява за родителската намеса и контрол при игрите на децата. „Прекаляването с всяко нещо е вредно. Технологиите са инструмент, въпросът е как ще се използва“, смята Доброслав Димитров.

Повече от разговора във студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
khao до: Един Българин
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
госин велев е просто един меринджей гледащ ексели :):) имаш много изисквания към него. Той от къде да знае кой колко е подготвен ?
Гледа у ексела че няма желаещи да работят за 1000 лева, следователно няма квалифицирани кадри ... това му е логиката
0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Подготвени кадри? Ама недейте така г-н Велев каза че трябва да внасяме защото няма... Ако в най-технологичният сектор имаме много подготвени кадри, то за какво "реве" г-н Велев тогава??? Внос на евтини индийци, които се чудят как да щипнат после към западна Европа.

Още от Новини
Space X е набрала над 1 млрд. долара за шест месеца