IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoundCloud може да оцелее само до четвъртото тримесечие?

Музикалната стрийминг услуга все още не генерира печалба, а спекулациите за придобиването ѝ стават все повече

11:59 | 14.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Музикалната стрийминг услуга SoundCloud, която не успява да намери точния си бизнес модел, в момента има достатъчно средства, за да оцелее до четвъртото тримесечие, след като съкрати 40% от своите служители, е заявил представител на компанията, цитиран от Ройтерс.

Базираният в Берлин стартъп е различен от конкурентите си Apple, Spotify и Amazon, тъй като разчита повече на непрофесионални музиканти, за които предоставя платформа. Но в нейната услуга има по-малко комерсиални изпълнители.

Но подобно на останалите играчи на пазара, Soundcloud също не е излязла на печалба. Големите звукозаписни компании, на които повечето услуги разчитат, са под натиск от насочването към дигиталната музика, и сключват не толкова изгодни сделки.

А SoundCloud, която преди три години заяви, че потребителите ѝ достигат 175 млн., няма нито голямата база от потребители, които плащат абонамент, като тази на Spotify, нито разполага с дълбок джоб като Apple и Amazon, които субсидират собствените си музикални услуги.

Миналата седмица SoundCloud обяви, че съкращава 173 служители и затваря офисите си в Лондон и Сан Франциско, за да се фокусира повече върху тези в Берлин и Ню Йорк.

„Ние сме по пътя към рентабилността и държим контрола над независимото бъдеще на SoundCloud”, заяви съоснователят на компанията Алекс Люнг.

Технологичният уебсайт TechCrunch писа, че по време на среща тази седмица на служителите е казано, че съкращенията са помогнали на компанията да задели толкова средства, колкото са нужни, за да оцелее до четвъртото тримесечие.

Една от говорителките на SoundCloud е отказала да коментира този въпрос.

„SoundCloud има достатъчно пари за четвъртото тримесечие. Продължаваме да вярваме, че промени, направени миналата година, ни водят по пътя към рентабилността и гарантират дългосрочния живот на SoundCloud”, посочва тя.

Въпреки това говорителката не желае да коментира финансирането след края на тази година.

Новините разпалиха спекулациите, че SoundCloud ще бъде придобита от някой от конкурентите си. Миналата година Spotify искаше да направи това, но до сделка така и не се стигна. Оценената на 13 млрд. долара Spotify сега се готви за първично публично предлагане на борсата в Ню Йорк, което ще осъществи по-късно тази година или в началото на 2018 г., твърдят източници на Ройтерс.

SoundCloud, която е основана през 2008 г., никога не е обявявала колко плащащи си абонати има. През миналия месец тя пусна по-евтин абонаментен пакет, в опит да превърне повече от безплатно слушащите потребители в реални абонати.

Миналия юни компанията набра 100 млн. долара от група от инвеститори, включително Twitter, което оцени фирмата на близо 700 млн. долара според Re/code.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още