IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война и по-слабото търсене в Китай натежават на Cisco

Продажбите на компанията в Китай са се свили с 25 на сто

09:47 | 15.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Cisco Systems обяви, че предстоящите американски мита и свиването на търсенето на оборудването ѝ от страна на китайските клиенти натежава над бизнеса, поради което прогнозата за приходите и печалбата се оказаха под тези на Wall Street, предава Ройтерс.

Директорите на Cisco заявиха, че продажбите в Китай са спаднали с 25 на сто, както и че държавните компании вече не искат оферти от нея.

“Вече дори не ни е позволено да участваме”, коментира главният изпълнителен директор Чък Робинс на срещата с инвеститорите.

Главният финансов директор Кели Креймър обясни в интервю, че китайските компании се отказват от оборудването на Cisco за сметка на покупките на хардуер от вътрешни китайски компании.

“Има определено усещане за национализъм”, допълва Креймър.

Cisco прогнозира, че ръстът на приходите за първото тримесечие ще е между 0 и 2%. Това предполага диапазон от 13,07 до 13,33 млрд. долара, докато анализаторите очакват 13,40 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Освен това компанията очаква печалбата ѝ през първото тримесечие на фискалната 2020 г. да е между 80 и 82 цента на акция, под прогнозата на анализаторите за 83 цента на акция.

Книжата на Cisco, компонент на Dow, понижиха стойността си с 3,4%, докато на пазара се наблюдаваха по-широк спад. След обявяването на отчета, цената на акциите на компанията записа 8% понижение до 46,53 долара по време на следборсовата търговия.

Въпреки че продажбите в Китай са спаднали силно, те са компенсирали под 3-те процента на общите приходи на Cisco за фискалното четвърто тримесечие. По-бавните поръчки от големи компании, особено от Великобритания, също са допринесли за влошената прогноза.

Cisco зави, че американските мита върху произведени в Китай стоки скоро ще засегнат и нейните продукти, което ще повлече надолу маржовете през фискалното първо тримесечие. Тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще отложи последния транш мита до декември. Но Креймър твърди, че повечето от продуктите на Cisco ще се сблъскат с митата още следващия месец.

“Засега нищо не е изключено”, обясни тя, допълвайки, че това ще натежи на маржовете през първото фискално тримесечие. Cisco прогнозира коригиран брутен марж от 63 до 64%, което означава почти никаква промяна спрямо отчетените 62,9% през последното тримесечие.

Откакто пое ръководството, Робинс залага на области на растеж като облачните услуги, интернет на нещата и киберсигурността чрез извършването на редица придобивания.

Нетната печалба на Cisco е спаднала до 2,21 млрд. долара, или 51 цента на акция, през четвъртото тримесечие, което завърши на 27 юли. Като се изключат някои елементи, тя е спечелила по 83 цента на акция, над прогнозата за 82 цента на акция.

Общите приходи са нараснали с 4,5% до 13,43 млрд. долара и надминаха средната прогноза на анализаторите за 13,39 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още