IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война удря по приходите на Apple

Компанията намали прогнозите си за тримесечието заради забавянето на продажбите на смартфоните ѝ в Китай

09:20 | 03.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Apple направи рядък ход, като сви прогнозата за тримесечните си приходи от продажби, а главният изпълнителен директор Тим Кук обвини за това забавянето на продажбите на iPhone в Китай, чиято икономика е под натиск от несигурностите около търговските спорове между Вашингтон и Пекин, предава Ройтерс.

Новините изпратиха цената на акциите на Apple на червена територия по време на следборсовата търговия на фона на спадовете в цените на книжата на азиатските доставчици и на разпродажбите на световните пазари.

Понижаването на приходите за тъкмо приключилото тримесечие подчертава как едно икономическо забавяне в Китай се отразява негативно на компаниите и лидерите в Пекин и принуждава мнозина да коригират плановете си спрямо пазара.

"Въпреки че очаквахме някои предизвикателства на ключови развиващи се пазари, не преценихме силата на икономическото сътресение, най-вече в Китай, Тайван, Макао", коментира в писмо до инвеститорите Тим Кук.

Apple е в недобра позиция в Китай, ключов пазар за продажбите и място, на което произвежда редица култови устройства, които продава по целия свят, след като главният финансов директор на местния й конкурент Huawei беше арестуван в Канада. 

След ареста миналия месец, който беше по искане на САЩ, имаше спорадични данни че китайските потребители се оттеглят от продуктите на Apple. Но още преди това Huawei разширяваше пазарния си дял за сметка на Apple. 

Пред CNBC Кук коментира, че продуктите на Apple не са станали мишена на китайското правителство, макар че някои потребители може да са решили да не купуват iPhone или други устройства на Apple, тъй като това е американски бранд.

"Далеч по-големият проблем е забавянето на китайската икономика и търговското напрежение, което оказва по-силен натиск", коментира Кук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
I.T.Moon
преди 5 години
Не Китай не е в рецесия, или все още не. И още по малко Китай е в рецесия когато става въпрос за Ябълката. Първо Apple намали поръчките към производителите на части за телефоните си в периода преди премиерата на новите си телефоApни (не че не са го правили и предишни години), след това се появи инфо за песимистични очаквания относно продажбите на Apple - фоните през Q4. След това Huawei застанаха на втора позиция по продажби, преди Apple, и след това по искане на САЩ задържаха CFO на Huawei в Канада. И всичките тези новинки се появяваха на фона на митническата политика на САЩ спрямо Китай. Като добавим удълженият цикъл на задържаемост на телефончета от страна на клиентите, липсата на съществена промяна в новите Ябълки, тенденция към спиране на субсидиите от мобилните компании при продажбата на Apple - фони ще се уверим, че "рецесията" е "обхванала" Китай. Както Блумбърг уточнява в свой анализ "Но всъщност Китай може би се превръща в удобно извинение за компании, чиито продажби поемат надолу". Написаното по горе е от материали на Инвестор, включително и от авторката на горния материал Елена Кирилова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още