IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber среща проблеми и в Бразилия

Местен съдия призова за спиране на услугата в страната, но според друг съдия съдът е действал извън компетенциите си

10:28 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилски съдия издаде разпореждане, с което призовава за спиране на услугата за споделено пътуване Uber в цялата страна, предава Ройтерс.

Съдът в Сао Пауло постанови на 28-и април, че Uber, която позволява на потребителите да извикат кола, използвайки смартфоните си, нарушава законите, свързани с таксиметровите услуги, поради което постанови, че тя трябва да прекрати операциите си в Бразилия веднага.

Uber обаче не се е съобразила веднага с решението и услугите ѝ в страната все още не са прекратени. Представителите на компанията в Бразилия не са открити веднага за коментар по случая.

Друг съдия обаче обяви в понеделник, че съдът е действал извън компетенциите си.

Шофьорите на Uber са частни лица, които използват личните си автомобили, за да возят клиенти. Водачите не трябва да плащат лицензионни такси подобно на такситата, с което заобикалят местните закони, което кара бразилските таксиметрови компании да недоволстват, посочвайки, че става дума за нелоялна конкуренция.

"Решение като това е изключително разочароващо“, коментира Ивана Ко Кривели, адвокат на Съюза на таксиметровите шофьори в Сао Пауло. „Шофьорите на таксита са хора, които се борят за прехраната си. Тяхната работа е професионална и регулирана“. Кривели твърди, че групата оценява по-нататъшните правни възможности за действие.

Uber е най-високо оценяваният старт-ъп в света. Неговата пазарна стойност възлиза на 40 млрд. долара. Въпреки това компанията е изправена пред редица законови предизвикателства в Европа и САЩ, където местните таксиметрови шофьори започнаха стачки и предприеха правни действия, за да се борят с нея.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още