IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът на хардуер в България достига рекордно високо ниво през 2019 г.

Заради извънредното положение се очертава спад в приходите през второто и третото тримесечие и постепенно възстановяване през последните три месеца на 2020 г.

14:55 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За първи път от 28 години обемът на вноса на технологичен хардуер в България надхвърля психологическата граница от 1 млрд. евро през 2019 г., достигайки 1,07 млрд. евро, съобщават от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Ръст отчита и вносът на десктоп компютри, сървъри, преносими компютри, мултифункционални устройства, принтери, цифрови фотоапарати и монитори

На фона на търговската война между Вашингтон и Пекин и резкия спад на продажбите на световния пазар на смартфони, вносът на мобилни телефони в България достига „изключителен“ ръст през 2019 г., а общият търговски оборот с тези устройства надвишава с лекота половин милиард евро. Според CBN българите са мобилни и са една от бързо развиващите се нации в ЕС в това отношение.

Спад бележи вносът на дискове и флаш памет, мултимедийни прожектори, части и аксесоари, токозахранващи устройства и базовите станции на мобилните оператори.

Силни резултати показва и износът на технологичен хардуер от България, който за изминалата година записва увеличение от 23% до 450,8 млн. евро.

Въпреки добрите резултати трудните дни през годината за бизнеса с хардуер тепърва предстоят.

След въвеждане на извънредното положение в страната, приходите от сравнително успешните 75 дни на първото тримесечие вероятно няма да стигнат, за да може индустрията да завърши с ръст, като в същото време се очертава спад през второто и третото тримесечие на годината.

От CBN Pannoff, Stoytcheff & Co посочват, че следващите 90 дни се очартеват като най-трудни и основният показател за оставане в бизнеса ще бъде управляването на процесите, свързани с паричния поток. Очакванията са за възстановяване през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още