IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE не е готова да се откаже от САЩ

Компанията е подала заявление за вдигане на американската забрана

12:06 | 07.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания ZTE е подала заявление до Бюрото за производство и сигурност към Министерството на търговията на САЩ за спиране на забраната фирмата да купува американски технологии. Това сочат документи, подадени до борсата в Шънджън в неделя, предава Ройтерс.

През април Вашингтон наложи седемгодишна забрана на американските компании да продават компоненти и софтуер на ZTE, след като откри, че китайският производител на телекомуникационно оборудване е нарушил санкциите на САЩ срещу Иран.

В документа ZTE не е посочила подробности за искането си, нито е обявила кога е било отправено то, но твърди, че компанията е предоставила допълнителни материали по искане на бюрото.

Китайският гигант е силно зависим от вноса на американски чипове и забраната заплашва да засегне силно нейния бизнес със смартфони. ZTE обясни, че забраната е неприемлива и застрашава нейното оцеляване.

Миналата седмица китайски представители са провели търговски преговори със свои американски колеги в Пекин, като са призовали САЩ да чуят жалбата на ZTE и да имат предвид усилията, които компанията полага, за да изпълни условията на страната.

Американските власти твърдят, че действията срещу ZTE нямат общо с търговската политика, но ходът е разглеждан от мнозина в Китай като част от по-широката търговска схватка между двете най-големи икономики в света.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още