IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ZTE преодолява драмите в САЩ

Китайската компания се радва на ръст на печалбата и приходите през първото тримесечие

17:16 | 18.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-малко от месец след като обяви, че през 2016 г. е генерирала загуба в размер на 343 млн. долара заради глобите, които ѝ наложи американското правителство, китайската технологична компания ZTE се изправя на крака. Тя обяви, че за първото тримесечие на 2017 г. се радва на силен растеж на нетната печалба и на приходите от своя бизнес със смартфони и мрежово оборудване за телекоми, пише Mobile World Live.

Нетната печалба на компанията е нараснала с 27,8% на годишна база през първото тримесечие, достигайки 1,21 млрд. юана, при приходи в размер на 25,75 млрд. юана. Последните са отбелязали скок със 17,8%.

През март ZTE беше премахната от черния списък с компании на Министерството на търговията на САЩ, след като се призна за виновна за нарушаване на санкциите, наложени от Съединените щати на Иран.

Главният изпълнителен директор на ZTE Джао Сиенмин заяви, че компанията „обръща страницата на един труден период от миналото си и е оптимистично настроена за своето бъдеще“.

Скоро след като призна, че е нарушила търговските санкции, ZTE отчете загуба за 2016 г., тъй като плати глоба в размер на 892 млн. долара по случая.

Ако това не се беше случило, ZTE щеше да отчете нетна печалба от 3,83 млрд. юана, или с 19,2% повече спрямо година по-рано, обяви компанията.

Производителят не предлага подробна информация за представянето на отделните си звена, тъй като предоставя тези данни само в отчетите си за полугодието или цялата година. Но сега той заяви, че мрежовото оборудване и продажбите на смартфони са основни двигатели на растежа през първото тримесечие.

ZTE разкри, че звеното ѝ за смартфони се радва на растеж на годишна база в САЩ, Германия, Русия и Австралия. През февруари фирмата представи обновена версия на Axon 7, нейното първо устройство, което работи с очилата за виртуална реалност на Google – Daydream.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още