IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амстердам ограничава достъпа на туристите до кофишоповете

Според предложение на кмета на града, което може да стане реалност догодина, само местни жители ще имат право да влизат в магазините за канабис

16:22 | 08.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В усилията си да изчисти имиджа си Амстердам цели да ограничи ключова туристическа атракция – своите кофишопове, предава Bloomberg.

Само холандските жители ще могат да влизат в обектите, продаващи канабис, според предложение на кмета Фемке Халсема. Планът, подкрепен от местната полиция и прокурори, цели да се справи с притока на твърди наркотици и организираната престъпност, свързана с търговията с марихуана.

„Пазарът на канабис е твърде голям и нажежен. Искам да го свия и да го направя управляем. Условието за местожителство е радикално и с трайни последици, но не виждам алтернатива“, коментира Халсема в имейл.

Тя е представила плана пред съвета в Амстердам в петък, поставяйки началото на политически дебат, включително разговори за преходно споразумение със собствениците на обекти. Кметът очаква политиката да влезе в сила най-рано догодина.

Инициативата е поредният ход на Амстердам да намали активно притока на посетители и да подобри качеството на живот на местните жители. Туристи се стичат в града, откакто по-евтините полети направиха историческия му център популярна уикенд дестинация.

Преди блокадите заради коронавируса прочутият квартал с червените фенери на Амстердам, магазините му за марихуана и живописните канали привличаха над един милион посетители на месец, повече от постоянното му население.

„Кофишоповете, особено в центъра, разчитат основно на туристи. Засилването на туризма само засили търсенето“ и привлече престъпност, свързана с твърди наркотици, отбелязва Халсема.

Макар че блокадата на туризма заради пандемия нанесе удар на бюджета на града, първата жена кмет на Амстердам е решена да промени сектора след утихването на кризата. Спирането на достъпа до свободната търговия с марихуана може да откаже голям брой посетители.

Посещението на кофишоп е било „много важна“ причина за 57% от чуждестранните туристи в района, включващ и квартала с червените фенери, показа изследване, поръчано от местните власти.

Амстердам има 166 кофишопа, но повече няма да са необходими, ако планът бъде задействан. Местното търсене на канабис би подкрепило само 68 обекта, показва проучването на властите.

Сходни ограничения вече се прилагат в Маастрихт и Ден Бош, които реагираха на кофишоповете, препълнени с посетители от Германия, Франция и Белгия. Усилията са подкрепени от приет в Холандия закон през 2013 г., който цели да стимулира местния пазар на канабис и да ограничи дрога туризма.

Халсема очаква подкрепа от бизнес общността, тъй като много предприемачи в градския център вече не харесват репутацията на Амстердам на град, предлагащ неограничен достъп до секс и наркотици.

„Можем да бъдем отворен, гостоприемен и толерантен град, но също и град, който затруднява живота на престъпници и забавя масовия туризъм“, изтъкна тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още