IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's очакват рекордна сума за картина на Рене Магрит

Творбата е оценена на 17,5 млн. долара и е една от най-големите картини с маслени бои от художника сюрреалист

12:33 | 07.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Картината "Нежната струна" на Рене Магрит, оценена на 14 млн. британски лири (17,5 млн. долара), ще бъде предложена за продажба на търг в Лондон на 28 февруари, съобщи Асошиейтед прес.

За една от картините с най-големи размери от художника сюрреалист Рене Магрит е възможно да бъде платена рекордна сума, очакват от аукционната къща Christie's.

Преди търгът творбата ще бъде показана в сградата на аукционната къща в Лондон на 23 февруари, отбелязва БТА. 

Белгийският художник нарисувал кристална чаша за шампанско, над която има нещо като корона от облаци, на фона на планински пейзаж през 1960 г. и подарил платното на съпругата си. По-късно двойката продала картината, която бе част от частна колекция от 1990 г.

С размери 114 см на 146 см, това е една от най-големите картини с маслени бои от Магрит. Експертът по импресионизма и модерното изкуство от Christie's Оливие Камю поясни, че включващата облак и чаша композиция в картината е уникална за творчеството на Магрит.

Той отбеляза, че става въпрос за една от най-забележителните картини от Магрит, излагани на търг на Christie's от 2002 г., когато неговият шедьовър "Империя на светлините" бе продаден за рекордните тогава 12,7 млн. долара. През 2014 г. конкурентната аукционна къща Sotheby's продаде платното "Висше общество" от Магрит за 7,9 млн. британски лири (12,9 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още