IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Christie's продаде част от колекцията на пианиста Ван Клайбърн

За топ лота, оценено на до 12 хил. долара пиано Bechstein, не се намери купувач

10:45 | 06.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ван Клайбърн почина през февруари 2013 г. на 78-годишна възраст. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ван Клайбърн почина през февруари 2013 г. на 78-годишна възраст. Снимка: Ройтерс

Руски икони, уникати от сребро и порцелан от колекцията на световноизвестния американски пианист Ван Клайбърн бяха продадени на търг на аукционната къща Christie's в Ню Йорк, съобщи РИА "Новости".

Колекционери наддаваха за повече от 300 предмета от тексаското имение на музиканта, в което той почина през февруари 2013 година.

Сред топ лотовете на аукциона бе роял на фирмата Bechstein, изработен в Берлин през 1869 г. Той е бил подарен на пианиста от майка му, бивша учителка по музика. Очакваше се за рояла да бъдат платени 8-12 хиляди долара. На аукциона обаче той не намери купувач.

За най-висока сума - 47 500 долара- беше купена английска сребърна чаша от XVIII век.

Освен това на търга бяха предложени картини, старинни сребърни съдове и предмети, английски мебели от XVIII век и други образци на изобразителното и приложното изкуство.

От руската част от колекцията на Клайбърн за най-висока сума (близо 7000 долара) беше купена скулптурната композиция от позлатен бронз "Войник на кон целува любимата си" на Василий Грачов. Руски чаен сервиз с позлата от края на XIX век беше продаден за 5000 долара.

Предметите, които е колекционирал Ван Клайбърн, разказват историята на неговия живот. Той е изнасял концерти по целия свят и винаги нещо си е носил от тези пътувания. Не е имал деца, затова тези вещи в известен смисъл са били неговото семейство, отбелязват от аукционната къща.

През май 2012 г. организираният от Christie's аукцион с предмети от колекцията на Клайбърн събра около 4,3 милиона долара. На него бяха предложени повече от 160 лота. Сред тях бе и принадлежалият на музиканта роял "Стенуей" от 1912 година, купен за 62 500 долара.

Световноизвестният пианист Ван Клайбърн почина през февруари 2013 г. на 78-годишна възраст в дома си във Форт Уърт, Тексас, след тежка битка с рака.

Клайбърн е роден през 1934 г. в Шривпорт, щата Луизиана. За първи път сяда зад пианото на 3-годишна възраст, а на 13 изнася първия си самостоятелен концерт заедно с Хюстънския симфоничен оркестър. Световна слава печели след сензационна победа в първия международен конкурс "Чайковски" в Москва през 1958 г., като тогава печели симпатиите не само на журито, но и на публиката.

Последната сценична поява на Клайбърн бе през септември 2012 г., когато музикантът участва в празненствата по случай 50-годишнината от създаването на престижното съревнование, кръстено на негово име.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още