Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Чумата по свинете създаде най-бързо забогателия милиардер за 2019 г.

Цените на свинското на едро в Китай нараснаха с повече от два пъти през годината, което се оказа особено благодатно за големите производители

Чумата по свинете създаде най-бързо забогателия милиардер за 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Кризата с чумата по свинете в Китай, която разтревожи потребителите, след като тласна инфлацията до многогодишен връх, все пак се оказа печеливша за някои.

В най-голяма степен за Цин Инлин.

Само в рамките на тази година нетното състояние на председателя на Muyuan Foodstuff Co. нарасна четири пъти до 8,6 млрд. долара, превръщайки го в най-бързо растящото в индекса на Bloomberg за милиардери Bloomberg Billionaires Index.

Цените на свинското на едро нараснаха с повече от два пъти през годината, показват данни на китайското министерство на търговията. Това докара годишната потребителска инфлация до най-високата й стойност от близо осем години насам на фона на епидемията от африканска чума, станала причина за умъртвяването на милиони прасета.

Още по темата

Печалбата на Muyuan отбеляза ръст от завидните 260% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, тласкана най-вече от високите цени на свинското. Компанията, както и други по-големи производители, по всяка вероятност са спечелили пазарен дял, тъй като по-малките фирми са били принудени да излязат от бизнеса заради големите си загуби, посочват от  Fitch Ratings.

„Някои компании до голяма степен се намират в затруднение, тъй като са неспособни да възстановят стадата си от прасета“, посочва анализаторът на Fitch Ли Чен. „Но някои компании наблюдават огромна печалба“, допълва той.

Цин не е единственият който трупа пари от кризата. Сред другите печеливши е и листната на хонконгската борса компания WH Group – най-големият производител на свинско в света, както и New Hope Group – компания за развъждане на свине и производител на животинска храна. В момента председателят на New Hope Ли Юнхао разполага с нетно състояние от 11 млрд. долара – близо два пъти повече спрямо края на 2018 г.

По-голямата част от състоянието на Цин идва от неговия 60-процентен дял в Muyuan. Той е пряк собственик на акциите или заедно с жена си чрез Muyuan Industrial Group, показва отчетът на компанията за третото тримесечие.

В интервю за South China Morning Post през март Цин разказа за усилията, които компанията му полага за предпазване от епидемията от свинска чума, включително чрез дезинфекциране на камиони, стерилизиране на храната на животните и филтриране на въздуха.

Болестта, срещу която към момента няма ваксина, е смъртоносна за прасетата, но не засяга човешкото здраве.

„Свинската чума носи както ползи, така и вреди“, заяви Цин през март. „Трябва да преминем през тази буря и да я превърнем в превъзходна възможност за нашето развитие“, каза още той.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
7
 
3
Pyramid до: Pyramid
преди 6 месеца
Извинение до Kei Hasan:
- Отнася се до драскачите от редакцията.
3
 
9
 
2
Pyramid до: Kel Hasan
преди 6 месеца
Статията ме порази. Цените нараснали „С пове че от два пъти”. Аз не разбрах: „С” или „повече”? Иска да каже, чецса се повече от...УТРОИЛИ ?!?


АБЕ, ХОРА ! КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИТЕ ДА ГОВОРИТЕ И ПИШЕТЕ ГРАМОТНО?

ЖАЛКИ СТЕ ! ! !
16
 
33
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ваксина има ама простолюдието се залъгва за да оплюска боклуците на запада Навремето във Враца имаше ПРОТИВОЧУМЕН ИНСТИТУТ !!!!!!!

Още от Новини
Disney отново затваря тематичния си парк в Хонконг