IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филмови продукции за 200 млн. евро ще бъдат заснети в Гърция през 2021 г.

След законодателни промени южната ни съседка стана привлекателна за снимки на филми, сериали и документални поредици

18:39 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Филмовите продуценти се насочват към Гърция, пише англоезичното издание на "Катимерини". Само през тази година въпреки пропуснатите заради мерките срещу пандемията пет месеца са в процес на заснемане или планирани филмови продукции за 200 млн. евро.

И това има двоен ефект - от една страна имиджът на страната се подобрява, което е от полза за туризма, а от друга - филмовите продукции създават нови работни места.

В последните години Гърция възвръща имиджа си на политически и икономически стабилна държава с ориентирано към бизнеса правителство. Това привлича гиганти като Netflix и Disney+, които заявиха плановете си за снимки в южната ни съседка. В допълнение и козметичният гигант Dior също смята да организира едно от своите големи събития в Гърция, посочвайки, че това не е временна мярка.

Две големи продукции ще бъдат заснети в Гърция през тази година. Едната е продължението на "Вади ножовете", продуцирана от Netflix, а другата е лентата на Disney+ " Greek Freak", която разказва за прочутия гръцки баскетболист Янис Адетокумбо. Според източници на "Катимерини" обаче се водят преговори и за още големи продукции.

Много от продуцентите са привлечени от данъчни облекчения, одобрени с промени в законодателството, гласувани през миналото лято. С тези законодателни промени се намали и бюрокрацията, с което Гърция стана привлекателна за снимане на филмови продукции, сериали, документални филми и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още