IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финалът в Шампионската лига: Роналдо срещу защитата на Атлетико

Според Bloomberg Sports шансовете на Реал Мадрид да вдигне трофея са 51% срещу 49% за Атлетико Мадрид

18:45 | 24.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Срещу Байерн Роналдо подобри рекорда за най-много попадения в един сезон от Шампионската лига - цели 16 до момента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Срещу Байерн Роналдо подобри рекорда за най-много попадения в един сезон от Шампионската лига - цели 16 до момента. Снимка: Ройтерс

Кристиано Роналдо е „машината за голове“ в Шампионската лига тази година. Атлетико Мадрид пък притежава „най-сигурната“ защита в Европа, пише Bloomberg. Агенцията ни предлага няколко причини, поради които нападателят ще надделее (или пък не) в тазвечершния финал на Шампионската лига на лисабонския Ещадио да Луж.

Роналдо бележи и никой не може да го спре. Той не е вкарал само в един от 10-те си мача за Реал Мадрид в Шампионската лига този сезон, постигайки рекорд от 16 попадения. Роналдо ги преброи на пръсти, когато премина предишния рекорд от 14 гола, по колкото имат Лионел Меси и Жозе Алтафини, по време на полуфинала срещу Байерн Мюнхен.

На полуфиналите Роналдо вкара гол от 18 метра, когато стената от футболисти на Байерн Мюнхен скочи, преценявайки, че той ще прехвърли топката над главите им. Той спокойно прекара кълбото под краката на защитниците, а тя премина и покрай безпомощния вратар.

Португалецът вкара три от головете си в Шампионската лига този сезон с глава. Биомеханични тестове в британския University of Chichester през 2011 г. разкриха, че Роналдо има вертикален отскок от място от 78 см. Това е със 7 см повече от един средно статистически играч от NBA.

Роналдо е непредсказуем. Понякога той рита с върха на обувката си, задържайки крака си изправен след това. В резултат топката не се върти, а се движи и клатушка непредсказуемо подобно на бейзболна.

Той е вкарал пет гола, изправяйки се лице в лице с вратаря. Той реализира още 4 чрез дрибъл, унижавайки защитниците с финтове и подскоци над тях.

Нападателите в Шампионската лига обаче са били парирани успешно от защитата на треньора на Атлетико Диего Симеоне. В 12 срещи той е позволил средно по 0,5 гола на мач. В Испанското първенство, което Атлетико спечели миналия уикенд за пръв път от 18 години, тимът допусна 26 гола в 38 мача. Реал Мадрид, който остана трети, е допуснал 38 гола.

Малшанс за нападателите. Четиримата в защита за Атлетико – Хуанфран, Филипе Луис, Миранда и Годин, почти не дават възможност на нападателите да отбележат гол. В Ла Лига те позволиха средно 0,6 чисти голови положения на мач, показват данните на Bloomberg Sports.

През този сезон в испанското първенство Реал Мадрид отбеляза 13 попадения от контраатаки. Атлетико допусна само един подобен.

Атлетико спечели Ла Лига и се оказа първият отбор, различен от Реал и Барселона, който вдига титлата за последните 10 години. Въпреки че загуби полуфинала за Копа дел Рей от Реал, Атлетико постигна успех над „Белия балет“ в двете срещи за първенството – с 1:0 на 28 септември 2013 г. и равенство 2:2 на 2 март тази година.

Bloomberg Sports дава почти равни шансове за двата отбора на финала. Реал е с 50,6% вероятност за победа, а Атлетико – с 49,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още