IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболните клубове са похарчили рекордните 6,37 млрд. долара за трансфери

Безспорната бомба на 2017 г. е преминаването на Неймар от Барселона в Пари Сен Жармен за сумата от 222 млн. евро

21:16 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Футболните клубове по света са похарчили рекордните 6,37 млрд. долара за трансфери през 2017 година, съобщава ройтерс, цитирайки доклад на ФИФА. Общата сума е с 33% по-голяма от похарчените за 2016 година пари за трансфери.

Повишението се дължи на относително малък брой отбори, посочват от организацията. 2/3 от общата сума на трансферите се реализира от 50 клуба в 13 различни държави.

Средната цена на трансфер през миналата година е 48,4 млн. долара, спрямо 35,2 млн. долара през 2016 година.
От данните на ФИФА е видно, че комисионните, платени на агентите се увеличават съществено.

Английското отбори са реализирали най-голямата сума от трансфери спрямо останалите първенства - през миналата година са извършени трансфери за 988 млн. долара. Сред тях са сделката за Ромелу Лукаку, който премина от Евъртън в Манчестър Юнайтед за сумата от 75 млн. паунда, както и трансфера на Алваро Мората от Реал Мадрид в Челси за сумата от 60 млн. паунда.

Безспорната трансферна бомба за миналата година е преминаването на бразилския футболист Неймар от Барселона в Пари Сен Жермен за рекордната сума от 222 млн. евро. Предишният рекорд беше трансфера на Пол Погба в Манчестър Юнайтед от италианския Ювентус за 126 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още