IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е водещият производител на бира в ЕС, Холандия е топ износител

В петък се отбелязва Международният ден на бирата

11:08 | 07.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Миналата година в Европейския съюз са били произведени 34 млрд. литра алкохолна бира, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден на пенливото пиво.Произведената бира в съюза се равнява на около 77 литра на човек от населението.

Освен това през 2019 г. ЕС е произвел 1,4 млрд. литра безалкохолна бира или с под 0,5% съдържание на алкохол.

Германия е водещ производител

Сред страните членки, за които са налични данни, Германия е била водещ производител през 2019 г. с 8 млрд. литра, или 23% от общото производство в ЕС. С други думи около една на всеки четири алкохолни бири в съюза е била произведена в Германия. Бира Бира

След това се нареждат Полша и Испания с по 3,9 млрд. литра, което им отрежда дял от 11% от общото производство, Холандия с 2,5 млрд. литра, или дял от 7%, Белгия с 2,4 млрд. литра (данните са от 2017 г.), Франция с 2 млрд. литра, Чехия с 1,9 млрд. литра.

Спрямо 2018 г. Литва е регистрирала най-голям ръст на производството на алкохолна бира (7%), следвана от Испания (6%) и Италия (5%).

За сметка на това производството на бира в Холандия е намаляло с 9%, в Латвия – със 7%, а в Словакия – с 6%.

Евростат не публикува данни за България.

Холандия е водещият износител

Страната на лалетата е изнесла 1,9 млрд. литра алкохолна бира през 2019 г. Това я е превърнало в най-големия износител на бира сред страните членки на ЕС преди Белгия с 1,7 млрд. литра и Германия с 1,6 млрд. литра, следвани от Чехия, Франция и Ирландия с по 0,5 млрд. литра.

Основните дестинации за износ на бира към страни извън ЕС са били САЩ с 911 млн. литра, или дял от 22%, и Великобритания с 825 млн. литра и дял от 20%. Следват Китай с 364 млн. литра, Русия с 258 млн. литра и Канада със 193 млн. литра. Бира Бира

Произведена в ЕС бира е била изнесена също в Южна Корея, Южна Африка, Швейцария, Австралия и Тайван.

Британската бира оглавява вноса от страни извън ЕС

Вътрешният пазар на алкохолна бира, която не е произведена в ЕС, е много малък. Но по отношение на вноса от страни извън ЕС страните членки предпочитат британската бира с внесени 278 млн. литра през 2019 г., следвана от мексиканската бира със 125 млн. литра и сръбската с 61 млн. литра.

Страните членки на ЕС са внесли миналата година и бира от Беларус, САЩ, Украйна, Китай и Русия, сочат данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още