IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската прокуратура започва проверка за разкритията за Мондиал 2006?

Според експерти обаче давностният срок за подобни престъпления е изминал

13:32 | 19.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сеп Блатер и шефът на Комисията за кандидатстване Франц Бекенбауер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сеп Блатер и шефът на Комисията за кандидатстване Франц Бекенбауер. Снимка: Ройтерс

Аферата за евентуална корупция при определянето на домакинството за Световното първенство по футбол през 2006 г., което се проведе в Германия, минава в следващата фаза. Според материал на икономическото списание Wirtschaftswochе държавната прокуратура проверява случая и дали може да заведе производство.

„Ние стартирахме процес на наблюдение", заявява говорител на прокуратурата в понеделник сутринта пред Wirtschaftswochе. За какво престъпление става въпрос и кои биха могли да бъдат обвиняемите, засега не е ясно. „Процесът се проверява във всички посоки", се казва в материала. 

Според юридически експерти обаче всякакви престъпления за възлагането на домакинството на първенството в Германия биха били извън давностния срок, защото домакинството бе дадено още през 2000 г. Въпреки това обаче от правно значение давността при тежки случаи може да бъде удължена и след десетте години.

През 2005 г. е бил осъществен странен превод на пари от страна на Организационния комитет, който е пратил над 6,7 млн. евро на ФИФА. Парите са потекли по сметка на ФИФА в Женева като германския принос за планираната, а по-късно отменена гала вечер на Олимпийския стадион в Берлин. От там ФИФА е прехвърлила парите веднага по сметка на  бившия главен изпълнителен директор на Adidas Роберт Лойс-Драйфус в Цюрих. По-рано той е дал парите тайно на германския футболен съюз като заем от частно лице, преди на 6 юли 2000 г. да се вземе решение за домакинството.

В Швейцария давността при прането на пари обаче в тежки случаи минава след 15 години. 

През уикенда президентът на германския футболен съюз Волфганг Нирсбах отрече наличието на черна каса. „Абсолютно и категорично отхвърлям обвиненията. При кандидатурата на Германия не е имало никаква „черна каса“. Ние предложихме най-добрите условия и затова спечелихме с 12:11 при гласуването. Всички в централата сме дълбоко наранени от обвиненията. Ще дадем светкавични отговори на всички въпроси, които ни бъдат поставени. Съвсем честно не мога да си спомня такова плащане. Тогава бях вицепрезидент, отговарях за медиите и рекламата, а не за финансите“, пояснява той.

Припомняме, че на 6 юни 2000 година Сеп Блатер обяви Германия за домакин, като страната изпревари ЮАР. Особено важна роля изигра новозеландският член на изпълкома Чарлс Демпси. В родината му го съветваха да гласува за южноафриканците, но той се отметна в последния момент. През 2008 година Демпси почина.  

Това е поредната тъмна новина за Германия от последните седмици след избухването на огромния скандал с манипулираните емисии на вредни газове от страна на Volkswagen.  Новината идва само месеци след избухването на големия скандал във ФИФА. Швейцарските власти обявиха в края на септември, че са започнали разследвания срещу президента на организацията Сеп Блатер по редица въпроси, включително подозрителни плащания на президента на UEFA Мишел Платини. Футболната асоциация бе сериозно засегната от серия обвинения в корупция, но Блатер отказа да подаде оставката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още