IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харви Уайнстийн е приет в болница

Часове по-рано той бе осъден на 23 години затвор за сексуално насилие срещу две жени

12:43 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Peter Foley/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Foley/Bloomberg

Бившият филмов магнат Харви Уайнстийн, който бе осъден на 23 години затвор за сексуално насилие срещу две жени, бе настанен в болница, съобщи Ройтерс. Уайнстийн, който е на 67 години, бе откаран в затвора "Рикърс айлънд", след като чу присъдата си в сряда в съд в Манхатън.

Уайнстийн, някогашният могъщ и международно признат холивудски продуцент, бе осъден на 23 години в нюйоркския щатски затвор в сряда след присъда по обвинения за сексуално посегателство, които предизвикаха движението #MeToo.

Присъдата бележи шокиращ обрат за 67-годишния Уайнстийн, който беше смятан за един от най-квалифицираните мениджъри на Холивуд, докато вълна от жени не го обвини в сексуални злоупотреби в началото на 2017 г. Сред продуцираните от него хитове, спечелили Оскар, са „Влюбеният Шекспир“ и „Омразната осморка“.

През миналия месец американски съд призна бившия холивудски магнат за виновен в сексуални престъпления. Дванадесет съдебни заседатели осъдиха тогава 67-годишния продуцент в рамките на зрелищно съдебно дело във Върховния съд в Ню Йорк на петия ден от обсъжданията си заради две изнасилвания и сексуални посегателства над две жени. Той обаче не беше признат за виновен по двете най-сериозни обвинения в „хищническо сексуално посегателство“ и в още по-тежко обвинение в изнасилване. В крайна сметка журито реши да осъди Уайнстийн за изнасилване на бившата звезда на „Сопрано“ Анабела Скиора в началото на 90-те години.

Съдия Джеймс Бърк осъди Уайнстийн на 20 години по обвинение в престъпно сексуално деяние и на три години за изнасилване. Максималното наказание бе 25 години по едната присъда и четири години по втората.

Обвиненията срещу Уайнстийн, публикувани през есента на 2017 г. от New York Times и списание New Yorker и по-късно увенчани с наградата „Пулицър“, дадоха началото на движението #MeToo. По цял свят много жени, а също и някои мъже, разпознаваха своите собствени истории в тези на жертвите на Уайнстийн и започнаха да ги събират под лозунга "MeТoo" ("аз също"). Спектърът варираше от глупави шеги, недобросъвестно поведение и злоупотреба с власт до продължило с години насилие.

Мощното движение срещу злоупотребата с власт, срещу насилието над жените и за равенството се разрасна извън интернет с кампанията TimesUp. То достигна и до краищата на много браншове и общества, а редица популярни личности загубиха работата си - като комика Луис Си Кей (през 2017 г. става един от многото американски звезди, обвинени в сексуални посегателства покрай движението MeToo) или актьора Кевин Спейси.

Актьорът комик Бил Козби, който бе вкаран в затвора за сексуални посегателства от 2018 г., е единственият осъден от ерата на MeToo. Обществените обвинения срещу него започнаха години преди скандала с Уайнстийн.

В рамките на няколко месеца през 2018 г. срещу Уайнстийн бяха повдигнати три обвинения - за случаи на насилие през 2004 г., 2006 г. и 2013 г., като първото бе отхвърлено от съда. През декември 2019 г. Уайнстийн и фалиралата му компания постигнаха споразумение за 25 млн. долара с десетки жени, обвинили го в тормоз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още