IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелската империя на катарския шейх Касим ал Тани

Да започнеш бизнес не е предизвикателство, но да създадеш успешен бизнес е, твърди членът на най-голямата фамилия в страните от Персийския залив

11:27 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Шейх Файсал бин Касим ал Тани.<em> Снимка: Getty Images</em></p>

Шейх Файсал бин Касим ал Тани. Снимка: Getty Images

Музеят на шейх Файсал бин Касим ал Тани се намира на около 14 мили западно от Доха, столицата на Катар. В 15-те зали на пустинната крепост с каменни кули и сводести дървени врати се съхраняват над 15 000 артефакта, измежду които древни издания на Корана, йеменски кинжали и класически американски автомобили, пише Bloomberg.

Музеят Ал Тани e дом на колекцията, притежание на шейх Файсал бин Касим ал Тани - собственикът на базирания в Доха промишлен конгломерат Al Faisal Holding, който управлява около 50 компании в девет различни сектора.

Посредством Al Faisal и чрез неговото публично подразделение Aamal Company Ал Тани е създал редица луксозни хотели и търговски имоти в шест страни. Неговото богатство се оценява на най-малко 2,2 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg, а досега той не е присъствал в нито една подобна класация.

Успехът на Ал Тани е свързван с този на Катар. По данни на Международния валутен фонд арабската страна рапзолага с третите по големина резерви на природен газ в света. Благодарение на търсенето на газ Катар учетвори брутния си вътрешен продукт през последното десетилетие. За сравнение – за същия период Турция го удвои, а САЩ го увеличи с една трета, разкриват данните на Световната банка.

Едно от най-големите подразделения на Al Faisal е Aamal - базирана в Доха компания за производство и недвижими имоти, която се търгува на фондовата борса в Катар. Приходите на компанията за 2013 г. са 582 млн. долара (2,12 млрд. реала). Ал Тани контролира 66% от капитала на Aamal директно и непряко чрез Al Faisal.

Ал Тани управлява и други търговски имоти, измежду които десетки жилищни и офис сгради и три хотела в Доха. Той има още осем хотела в Доха, които са в процес на строеж. Те са част от строителния бум в града, след като Катар спечели привилегията да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

„Да започнеш бизнес не е предизвикателство, но да създадеш успешен бизнес е”, споделя шейх ал Тани. Той разширява своята дейност в чужбина, придобивайки хотел Four Seasons в Кайро, Grand Hyatt в Берлин, Radisson Blu Aqua в Чикаго, както и хотел W в Лондон за 318 млн. долара. През януари тази година той купи St. Regis Bal Harbour Resort в Маями за 213 млн. долара.

Ал Тани е част от кралската управляваща фамилия, която е най-голямата от всички в страните от Персийския залив. Като прибавим по-далечните роднини и сватовете на семейството, неговият размер се оказва близо една пета от населението на Катар, наброяващо 300 000 души.

Името Ал Тани обаче не гарантира успех. Определени членове на семейството се държат настрани от властта с цел защита от преврати или разкол. За тези обаче, които са по-близо до емира, името е „билет към възможностите,” тъй като както местните, така и чуждестранните компании предпочитат да работят с представители на кралската фамилия. Ал Тани, който е далечен роднина на настоящия емир Тамим бин Хамад ал Тани, е един от най-известните катарски бизнесмени, носещи името на фамилията.

Повече новини от имотния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още