IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул ще реставрира Желязната църква

Реставрацията ще струва около 1,2 млн. евро и се предвижда да започне до един месец

22:58 | 19.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: svetistephan.com</em></p>

Снимка: svetistephan.com

До един месец започва реставрацията на уникалната българска църква "Свети Стефан" в Истанбул, която ще се финансира от истанбулската голяма община и окръжната администрация, съобщи БНР. Реставрацията ще струва 2,5 млн. турски лири, или около 1,2 млн. евро.

Според проекта, който е одобрен единодушно от парламента на общинските съветници, ще се извърши специално изследване на носещата конструкция на църквата за отстраняване на повредите по нея.

При реставрацията се предвижда да бъдат подновени извитите части на покрива, както и да се отстранят повредите на основния корпус, поради които има отклонения на стълбищата, мраморните постаменти и други основни елементи в църквата. Освен това ще бъдат почистени замърсените и потъмнелите части на конструкцията отвътре и отвън със специални химикали, липсващите орнаменти ще бъдат подновени с точни копия, ще бъдат обновени и външните части на църковния комплекс.

Българската църква Свети Стефан в Истанбул е в неоготически стил. Тя е изработена от железни елементи и тежи 500 тона. Султан Абдулазиз с ферман от 5 март 1870 г. разрешава на българската общност в Истанбул да си построи собствена църква.

Преди няколко години Свети Стефан бе обявена за най-красивата между всички църкви на Турция. Тя е единствената християнска църква край Босфора, която е с позлатен купол. Неин стопанин и официален представител е българската общност в Истанбул. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още