Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

"Жив корал" е цветът на 2019 г.

Изборът на института Pantone е вдъхновен от застрашените коралови рифове и световните политически кризи

"Жив корал" е цветът на 2019 г.

Снимка: Pantone, Facebook

Институтът Pantone избра нюанса „жив корал“ за цвят на 2019 г., съобщава онлайн изданието Quartz.

Изборът е вдъхновен от застрашените коралови рифове и световните политически кризи. Нюансът е по-мек от пастелните и неонови варианти. Той е с оранжева основа и златисти полутонове, отбелязва БТА.

„Водещото влияние тази година беше екологията. Изборът ни беше определен от спиращата дъха красота, която виждаме в природата и важното значение на опазването на околната среда…Помислете за кораловите рифове. Те осигуряват подслон и условия за живот на морските обитатели, но наблюдаваме изчезването им“, заяви пред Quartz вицепрезидента на Pantone Лори Пресман.

Тя обясни, че противно на популярното мнение цветът на годината на Pantone не е прогноза за модни тенденции.

„Цветът отразява случващото се в културата в определен период“, отбеляза Пресман. Тя допълни, че прасковеният оттенък е присъствал в модни ревюта, мебели, корпоративни сгради, сайтове и дори в технологични устройства, включително iPhone XR, през 2018 г.

Цветът на тази година беше "ултравиолетово" - с повече синьо, отколкото червено. Той беше избран заради асоциацията с контракултурата, стремежа към оригиналност, изобретателност и въображение.

Компанията Pantone създава бои за модната и козметична индустрия, строителството, текстилната промишленост и други сектори. Известна е с едноименната система за съответствие на цветовете. Тя избира водещия нюанс на базата на това, което вече е използвано в модата и вътрешния дизайн, както и на прогнозите за непрекъснат интерес.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ники Лауда пое последното си пътуване - нагоре