IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kартина на Фрида Кало бе продадена за рекордните 35 млн. долара

Автопортретът ѝ Diego y yo стана най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг

07:37 | 17.11.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автопортретът на Кало. <em>Снимка: EPA/JASON SZENES</em></p>

Автопортретът на Кало. Снимка: EPA/JASON SZENES

Рядка картина на Фрида Кало бе продадена от нюйоркската аукционна къща Sotheby`s за почти 35 млн. долара - рекордна цена за произведение на емблематичната мексиканска художничка, предаде Bloomberg.

Както се очакваше, автопортретът на Кало, озаглавен Diego y yo ("Диего и аз", 1949 г.), където на челото ѝ се появява ликът на съпруга на художничката Диего Ривера, счупи през 2016 г. предишния рекорд от 8 млн. долара за нейна картина, изобразяваща две жени на ръба на джунглата от 1939 г., продадена от Christie’s в Ню Йорк.

Продажбата превърна Diego y yo в най-скъпото латиноамериканско произведение на изкуството в историята, продадено на търг. Предишният рекорд принадлежеше на картина на самия Диего Ривера, чиято творба Los Rivales (1931 г.) бе продадена за 9,76 млн. долара през 2018 г.

Diego y yo е емблематична за автопортретите на Кало, известни със своя интензивен и загадъчен поглед, които направиха мексиканската художничка - феминистка икона, известна по целия свят.

На картината лицето на Ривера се появява върху челото на Фрида като трето око, над характерните ѝ вежди и тъмните ѝ очи, от които се отронват няколко сълзи.

Кало, който почива през 1954 г., е една от най-известните, най-малко плодотворни жени художници в света.

Тя е завършила само около 140 картини, според нейния каталог, което прави Diego y yo рядка възможност за колекционерите да придобият нейни произведения.

Купувач на картината е колекцията на Eduardo F. Costantini Collection. Костантини е аржентински предприемач в сектора на недвижимите имоти, който основава Латиноамериканския музей на изкуствата в Буенос Айрес (Malba) през 2001 г. Според Sotheby's картината е за негова частна колекция.

Diego y yo, която е висока под метър, беше извън полезрението на обществеността повече от 30 години; за последно се появи на търг през 1990 г., когато беше продадена за 1,43 милиона долара на търг на Sotheby's в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
глу***пак.Откъде ме познаваш, бе охллюв,че да знаеш какъв съм?Животът на Мария Кало ми е много добре известен, чел съм много и за нея и за Диего Ривера и ми е един от любимите творци.Даже не успя да разбереш с кого си правя майтап в коментара си, ******а глу***пака ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и теб да те блъсне рейс и трамвай, да ти резнат единия крак и цял живот на болкоуспокояващи... да видим дали ще може и един тъъъъъп коментар да напишеш, за картини няма да говорим даже ! ... невероятно ограничено момче си, гаранция за успех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Милата.Само 140 картини успяла да нарисува.Зуека прави по 700 на година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още