IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище за 150 млн. долара ще дава достъп до водопада Виктория

Летището „Victoria Falls“ ще може да обслужва до 1,5 млн. пътници годишно

15:54 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Водопадът Виктория, Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Водопадът Виктория, Архив, Ройтерс

Хиляди хора пресичат континенти, за да видят една от най-големите географски забележителности на Африка – водопадът Виктория на границата между Замбия и Зюимбабве, пише британският вестник "Telegraph".

В продължение на много години посещението на тази забележителност, част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, не беше лесно заради достъпа и лошата инфраструктура в региона.

Но това ще се промени с откриването на международното летище „Victoria Falls“. Новооткритото летище, за чието изграждане бяха необходими 150 млн. долара, ще може да обслужва 1,5 млн. пътници годишно. На новата писта на летището могат да кацнат някои от най-големите самолети в света, което увеличава възможността за директни международни полети до туристическата дестинация.

„Това летище дава началото на вълнуващи време за авиацията и туристическия сектор и проправя пътя към превръщането на водопада Виктория в туристически център за страните от Южна Африка“, заяви на откриването президентът на Зимбабве Робърт Мугабе.

Международното летище „Victoria Falls“ е финансирано и построено от Китай, което е още един знак за нарастващото китайско влияние в Зимбабве, която миналата година обяви, че ще приеме юана като законно платежно средство.

Без съмнение летището дава възможност и на други страни и техните национални превозвачи да имат директен достъп до едно от седемте природни чудеса на света.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още