IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Levi's не очаква да се върне в Русия тази година

Рамковите условия за чуждестранния бизнес в страната се влошиха, твърди главният изпълнителен директор Чарлз Бърг

13:16 | 07.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на американския производител на дънкови облекла Levi Strauss & Co. Чип Бърг не очаква магазините на компанията да отворят отново в Русия през тази година.

„Съдейки по начина, по който се развиват нещата сега, не съм оптимист, че скоро ще се върнем на работа (в Русия, бел. ред.) с пълна сила", каза Бърг в интервю за Financial Times. Той също така отбелязва, че компанията не очаква да генерира приходи от дейността си в Русия през 2022 г. През миналата година руският пазар е представлявал около 2% от приходите на Levi Strauss.

Преди месец компанията обяви, че временно ще затвори магазините си в Русия. Но въпреки това тя продължава да плаща на служителите си в страната (малко над 800 души) и държи отворени няколко магазина, за да разпродава останалите стоки.

Бърг отбелязва също, че условията за западните компании в Русия са се влошили, тъй като руските власти „получиха правомощия, които могат да им позволят да национализират дейността на предприятия, които вече не снабдяват руските клиенти".

Проучване на Boston Consulting Group, публикувано тази седмица, установи, че две трети от инвеститорите очакват, че ще минат поне две години, преди западните компании да пожелаят отново да работят в Русия, а 39% от тях смятат, че ще минат пет или повече години.

Малко изпълнителни директори обаче са направили публични прогнози за това колко дълго може да липсват от руския пазар.

Levi's публикува и финансовите си отчети за първото тримесечие на фискалната 2022 г.

Нетната печалба на компанията за тримесечието, приключило на 27 февруари, нарасна до 196 млн. долара, или 48 цента на акция, от 143 млн. долара, или 35 цента на акция, за същия период на предходната година. Коригираната печалба е 46 цента на акция.

Приходите са се увеличили с 22% до 1,6 млрд. долара.

Анкетираните от FactSet анализатори очакваха средно коригирана печалба от 42 цента на акция при приходи от 1,55 млрд. долара.

„Продължаващото силно търсене на нашите продукти и способността ни да продължаваме да растем и да генерираме печалби ни позволяват уверено да запазим прогнозата си за текущата година въпреки настоящите макроикономически предизвикателства", казва главният финансов директор Хармит Сингх.

Levi's все още очаква приходите за текущия фискален период да се увеличат с 11-13% до 6,4-6,5 млрд. долара и да генерира коригирана печалба от 1,50-1,56 долара на акция.

Дънките Levi са емблематична марка от десетилетия, дотолкова, че САЩ ги включват в изложба на американската култура, изпратена в Москва в края на 50-те години на миналия век. През следващите 30 години те се превръщат в желана стока на черния пазар в Съветския съюз. Компанията е поредната международна фирма, които спря продажбите си в Русия, след като западните правителства засилиха санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още