IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Levi’s спечели „дънковата война“

New Yorker ще трябва да плати солидно обезщетение на американския производител

14:03 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Levi’s спечели „дънковата война“

Германската модна верига New Yorker загуби т. нар. „дънкова война“ с американския производител на дънки Levi Strauss (Levi’s). Компанията от Брауншвайг ще трябва да плати обезщетение на ищеца заради изплагиатстван дизайн на задния джоб на дънкови панталони, става ясно от решение на съда в Хамбург.

На каква точно сума ще възлиза глобата засега не е ясно, но Levi’s настоява за по 50 евро от продаден панталон. Освен това на германската верига се забранява да продава дънкови модели, които изглеждат подобно на панталоните на Levi’s, става ясно от решението на съда, цитирано от DPA.  

Levi Strauss обвини по-рано германската модна верига New Yorker в плагиатство на модел дънки. Американският производител твърди, че германската компания е копирала панталоните на Levi's незаконно и ги е продавала на дъмпингови цени.

Правният спор касае наред с другите неща и украсата на задните джобове - Levi’s обвинява германската фирма че е копирала знака "V", който е извезан върху задните джобове. Спорните панталони от собствената на New Yorker марка по принцип са много по-евтини, отколкото тези на американския производител Levi Strauss.

Дали съдът ще постанови глоба от по 50 евро за чифт, ще се разбере по-късно, след като бъдат установени точните количества на продажбите. За тази цел магистратите поискаха New Yorker да предостави всички детайли за продажбите си.

Германската компания има повече от 1 000 филиала в 39 страни и е сред най-големите модни вериги в Европа. Базираното в германския град Брауншвайг дружество регистрира през 2012 г. приходи от 1,44 млрд. евро. Чистата печалба пада от 118 млн. евро през 2011 г. до 85 млн. евро през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още