IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monster и производителят на Corona са близо до сделка

Споразумението за сливането им може да бъде сключено в следващите седмици

11:51 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Преговорите между производителя на енергийни напитки Monster Beverage и пивоварната Constellation Brands, която произвежда бирата Corona, за сливането им бележат напредък, твърдят източници, запознати с въпроса, пише Bloomberg.

Споразумението може да бъде сключено в следващите седмици, ако преговорите напредват гладко, коментират източниците, пожелали да останат анонимни. Двете компании, които са сходни по размер, имат обща пазарна стойност от около 90 млрд. долара.

Цената на акциите на Monster, чийто главен акционер е Coca-Cola, е спаднала с около 8% до понеделеник, откакто Bloomberg News писа през ноември, че се водят преговори за потенциално сливане с Constellation, чиито книжа клас А остават без промяна в цената за този период.

Стойността на книжата на Constellation се понижи с 2,2% след края на търговията в понеделник, а при Monster имаше ръст от 3,5% по време на следборсовата търговия.

Споразумението може да отнеме и повече време или да не се стигне до такова, допълват източниците. Точната структура на сделката, която се обсъжда, все още не е ясна.

Представители на Corona, Monster Beverage и Constellation са отказали да коментират.

Въпреки че сливане с Constellation може да открие възможности за растеж на Monster, някои анализатори виждат ограничена възможност за спестяване на разходи, защото компаниите оперират в различни сегменти. Ако има сделка, тя би създала уникална комбинация от енергийни и алкохолни напитки, а потенциално и марихуана.

През януари Monster обяви, че придобива Canarchy Craft Brewery за 330 млн. долара. Споразумението добави половин дузина брандове, включително Squatters, който прави Juicy IPA, към портфолиото ѝ от напитки. Сливане с Constellation ще представлява много по-голям залог в алкохолните напитки.

Constellation пък придоби дял от близо 40% от Canopy Growth Corp. – канадска компания за канабис, която продава специални напитки със съдържание на канабис в страната. Това може да повлияе на близо 20-процентния дял на Coca-Cola в Monster и дистрибуционния ѝ договор с производителя на напитки. Критици изразиха опасения, че производството на напитки с канабис може да засегне имиджа на Monster и на базираната в Атланта Coca-Cola, докато други смятат, че това представлява възможност за Coca-Cola.

Потенциалното сливане вероятно ще изисква подкрепата на фамилията Сандс, която сега е основен акционер в Constellation и държи позиции в борда на директорите ѝ.

Фирмата започва като производител на вино през 1945 г. Сега тя продава Corona Extra и Model Especial в Съединените щати, както и Casa Noble Tequila, Svedka Vodkaи High West Whiskey. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още