IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Неизгоримо“ издание на „Разказът на прислужницата“ бе продадено за 130 хил. долара

Постъпленията ще бъдат дарени на PEN America, която защитава свободата на изразяване в цял свят

09:49 | 08.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Slaven Vlasic/Getty Images</em></p>

Снимка: Slaven Vlasic/Getty Images

Специално поръчано копие на „Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд, което не може да бъде изгорено, бе продадено на търг за 130 хил. долара, обяви аукционната къща Sotheby’s във вторник.

Постъпленията ще бъдат дарени на организацията PEN America, която защитава свободата на изразяване в цял свят. Книгата от 384 страници е направена основно от Cinefoil – специално обработен алуминиев продукт, и бе представена миналата седмица на годишната гала вечер за набиране на средства на PEN. За да помогне на инициативата, Атууд се съгласи да бъде заснета как се опитва – неуспешно – да изгори прототип на книгата с огнехвъргачка.

„Изключително щастлива съм, че единственото по рода си „неизгоримо“ издание на „Разказът на прислужницата“ събра толкова много пари за PEN America”, каза канадската писателка в изявление. „Проблемите със свободата на словото се обсъждат усилено, а PEN е разумен глас на фона на цялото крещене. Видеото как подпалвам книгата, а тя отказва да изгори, вече има 5 млрд. потенциални гледания. Надяваме се то да повиши осведомеността и да доведе до аргументирани обсъждания“, каза авторката.

Огнеупорната книга е съвместен проект на PEN, Атууд, издателство Penguin Random House и две компании, базирани в Торонто, където Атууд е дългогодишен жител: рекламна агенция Rethink и The Gas Company – студио, специализирано в графичното изкуство и подвързването на книги.

„Разказът на прислужницата“ - продавана в милиони копия от първото си публикуване през 1985 г., е дистопичен роман за жесток патриархат, известен като Република Гилеад. Книгата е била забранява редица пъти от публикуването си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още