IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nike прекратява спортния проект Nike Oregon

Прекратяването на проекта е удар за усилията на Nike в областта на леката атлетика

14:55 | 11.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Pixabey</em></p>

Източник: Pixabey

Nike прекратява своя проект Nike Oregon, подкрепящ елитни спортисти по лека атлетика, след като топ треньор беше обвинен в нарушаване на антидопинговите правила в рамките на скандал, обхванал най-големия корпоративен спонсор в спорта.

Говорител на компанията потвърди решението, което дойде по-малко от две седмици след като треньорът и  ръководител на проекта Алберто Салазар беше изключен от спорта за четири години, съобщават от Bloomberg.

Прекратяването на проекта е удар по усилията на Nike в областта на леката атлетика. Компанията има 4,5 млрд. долара годишни продажби, а маркетингът в редиците на професионалния спорт е източник голяма част от тази сума. Nike е най-големият спонсор на състезатели както в САЩ, така и в чужбина, с тесни партньорства с Олимпийския комитет на САЩ, Track & Field в САЩ, международни събития и национални органи.

„Тази ситуация, заедно с продължаващите необосновани твърдения, действа разсейващо за много от спортистите и компрометира способността им да се съсредоточат върху нуждите си от тренировки и състезания“, казва главният изпълнителен директор на Nike Марк Паркър в писмо, изпратено до екипа на проекта в четвъртък.

„Ето защо взех решение да прекратя проекта Nike Oregon", допълва още той.

След проучване на антидопинговата агенция на САЩ независим арбитражен комитет установи, че Салазар  е подпомагал трафик на забраненото вещество тестостерон и е подправял данни, но не откри доказателства, че е прилагал  препаратите върху състезатели. Салазар отрече и заяви, че ще обжалва.

„Nike ще продължи да подкрепя Алберто в неговото обжалване", се казва в изявление в четвъртък.

Салазар и Том Кларк, изпълнителен директор на Nike към онзи момент, си сътрудничат за откриването на проекта Nike Oregon през 2001 г. Целта е авангардната технология на Nike да се съчетаe с тренировъчни методи, създавайки школа, която да бъде непреодолима сила в бягането на дълги разстояния. Това е съюз между експерти в сферата и спонсори, различен от всеки друг в света на леката атлетика.

Тренирайки в централата на Nike в Орегон, Салазар и неговият екип постигат много успехи, особено с британския бегач на дълги разстояния Мо Фара, който печели общо четири олимпийски златни медала на мачовете през 2012 и 2016 година. Състезателят на САЩ Гален Руп, двукратен олимпиец, е може би другият най-успешен състезател на Салазар.

С течение на времето екипът попада във фокус на обсъжданията в леката атлетика - както тренировъчните методи на Салазар, така и слуховете за допинг. Много от тези твърдения стоят в основата на изненадващото решение на USADA срещу него. Четиригодишната забрана е най-строгото решение на допинг агенцията от 2016 г. насам, когато забрани доживот дейността на шампиона по колоездене Ланс Армстронг.

Прекратяването на проекта в Орегон няма да прекрати доминацията на Nike като спонсор на състезатели по лека атлетика в глобален мащаб.

Някои от бегачите на Nike Oregon са обучени от хора, различни от Салазар. Те включват холандската звезда Сифан Хасан, която наскоро спечели състезанието на 10 000 м при жените на Световното първенство в Катар и американския спринтьор Донаван Бразиер, който постави американски рекорд на 800 м при мъжете на същото състезание.

Nike ще помогне на всеки свой спортист по програмата с избора на треньорски план, която е подходящ за него в този период на преход и промени, каза Паркър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още