IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведения на Вилем де Кунинг за 3 млрд. долара са изложени в Ню Йорк

Изложбата е най-мащабната на холандския художник в историята и представя всички етапи на творчеството му

10:40 | 19.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Жена III&quot; през 2006 г. е продадена за 137 млн. долара и се превръща в една от най-скъпите в света. <em>Снимка: Wikimedia, Лиценз:&nbsp;<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

"Жена III" през 2006 г. е продадена за 137 млн. долара и се превръща в една от най-скъпите в света. Снимка: Wikimedia, Лиценз: Creative Commons

В Музея за съвременно изкуство MoMA в Ню Йорк беше открита ретроспективната изложба на холандския художник и скулптор Вилем де Кунинг, един от водещите представители на абстрактния експресионизъм.

Изложбата ще може да се види до 9 януари следващата година, съобщи Bloomberg, цитирана от БТА.

Картите, рисунките и скулптурите на Вилем де Кунинг са разположени на всичките шест етажа на MoMA. Приблизителната стойност на всички експонати е 3 млрд. долара.

На сайта на музея е отбелязано, че изложбата е най-мащабната на Де Кунинг в историята и представя всички етапи на творчеството му - като се започне от академичните му произведения и се стигне до късния абстрактен период.

Общо в експозицията са намерили място около 200 произведения, които са предоставени от музеи и частни колекции. Сред тях са най-известните му произведения "Розовите ангели" (1945 г.), "Разкопки" (1950 г.), а също картини от серията "Жена".

Третата картина от серията - "Жена III" е продадена за 137 млн. долара  през 2006 г. и се превръща в една от най-скъпите в света. В MoMA са изложени пет творби от поредицата, като стойността на всяка от тях е 80-100 милиона долара.

Вилем де Кунинг е роден през 1904 г. в Ротердам. През 1926 г. емигрира в САЩ, където живее до смъртта си през 1997 г. Той е един от най-скъпите художници в края на XX век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още