IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на играчки Hasbro с нов опит да придобие конкурента си Mattel?

Според източник на Ройтерс Hasbro е отправил оферта, но още не е ясно дали сделка ще има

11:34 | 11.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският производител на детски играчки Hasbro е отправил оферта за придобиването на конкурента си Mattel, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свой източник. Това е поредният опит за обединяването на двата най-големите производители на играчки в САЩ от над две десетилетия.

Успешна сделка би създала гигант при детските играчи, обединявайки брандовете My Little Pony и Monopoly на Hasbro с куклите Barbie и играчките Hot Wheels на Mattel. Общата компания би имала много по-голям ценообразуваща сила при договарянето на телевизионни и филмови франчайзи със студията.

Позицията на Mattel към Hasbro не е ясна и никак не е сигурно дали ще се материализира сделка, казва източникът, поискал анонимност заради конфиденциалност на информацията.

Hasbro и Mattel са отказали коментар. Акциите на Mattel скочиха с 24% в следборсовата търговия, а на Hasbro – с около 3,3%.

Hasbro има пазарна капитализация от около 11 млрд. долара след почти 18-процентово увеличение на цената на акциите ѝ за 2017 г. Акциите на Mattel се сринаха с 47% тази година, оценявайки компанията на 4,8 млрд. долара и правейки я по-уязвима цел за придобиване.

Банкрутът през септември на Toys “R” Us – най-големия търговец на дребно в САЩ, подчертава трудностите пред сектора, включително онлайн конкуренцията и изменящите се предпочитания на децата към електронни вместо към традиционни играчки.

Mattel се позова на банкрута като причина за слабите си продажби.

И двете компании ще спечелят от сливане, но акционерите на Mattel може да се противопоставят на сделка, която оценява компанията на ниската ѝ цена на акциите в момента“, казва Ерик Гордън, професор в Ross School of Business в University of Michigan.

Hasbro и Mattel са водили разговори на няколко пъти през годините, включително през 1996 г. и в края на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още