Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Първият Starbucks у нас затваря врати от догодина

Помещението на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" се продава от частен съдебен изпълнител

Първият Starbucks у нас затваря врати от догодина

Първият Starbucks у нас бе открит през 2008 г. на възловото кръстовище на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" Снимка: Камара на частните съдебни изпълнители

Първото заведение от американската верига Starbucks у нас, намиращо се на възловото кръстовище на ул. „Гурко“ и бул. „Васил Левски“ в столицата, ще затвори врати от догодина. Гръцката компания, която притежава правата на марката за местния пазар Marinopoulos Coffee Company България, не е преподписала договора си за наем на помещението на „Гурко“ със своя наемодател „Жива“ ЕООД, собственост на Моско Хаимов Хаския, който някога бе собственик на веригата пица ресторанти Pizza Hut.

Заведението от веригата ще продължи да предоставя услугите си до края на годината, а след това ще напусне локацията, съобщи пред Investor.bg наемодателят на Starbucks Хаския.

Всъщност помещението, в което се намира заведението от американската верига, е обявено за продажба от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, става ясно от обява, публикувана в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Продажбата на имота, който се разполага върху квадратура от 358,11 кв.м., ще започне при цена в размер на 1 760 820 лева без ДДС.

Причината за вторичната продажба е, че върху имота е учредена договорна ипотека, вписана в книгите за вписване в Служба по вписвания – София, за сумата в размер на 1 000 000 евро.

Припомняме, че Моско Хаския, притежател на имота, бе собственикът на първата „вносна“ пицария, стъпила в България -  Pizza Hut. Неговото име седи зад фирмата "Джи Ем Джей ресторантс интернешънъл", която притежаваше правата за пицарията на местния пазар. През 2008 година затвори и последната пицария от веригата, която се намираше именно на “Гурко“ 62. Справка в Търговския регистър показва, че върху дружеството има два запора - от „Обединена Българска Банка“ и от  „Интерлийз“ ЕАД - най-голямата българска лизингова компания с акционер Национална банка на Гърция.

Облаци над Starbucks в България?

Самият Хаския потвърди за продажбата пред Investor.bg. Той обясни, че договорът с Маринопулос Кофи Къмпани България, които държат франчайза на Starbucks за България, изтича в края на тази година. Гръцката фирма не е проявила интерес да поднови договора си и така те трябва да напуснат помещението окончателно в края на годината.

„Гръцката фирма има проблеми в България. Тя има проблеми и в Гърция. Имам информация, че са недоволни от бизнеса в България и са имали много по-големи очаквания за него. Дори съм чувал, че губят доста, с присъствието си на пазара у нас“, заяви Хаския.

Той обясни, че дочувал и негативни слухове, според които догодина или в близките няколко години гръцката фирма ще се изтегли от страната ни или ще затвори всичките си локации, освен една. Тази в The Mall, “стига от централата на Starbucks да им разрешат“, допълни Хаския.

Още по темата

По негови думи същата тази гръцка фамилия е инвестирала в The Mall и затова не плаща какъвто и да е било наем там. „Ситуацията там седи по друг начин за тях и вероятно ще запазят тази своя локация“, обясни той.
Оказва се, че финансовите резултати на Marinopoulos Coffee Company ги притискат допълнително и те многократно уговарят наема за централното помещение на "Гурко" да им бъде свален. По думите на Хаския гръцката фирма в последните месеци плащала 65% по-нисък наем от този, който бил сключен първоначално.

Същевременно Starbucks планира нови локации у нас

Продажбата и напускането на локацията бе потвърдена от представители на Starbucks. "За съжаление нямаме повече информация за сделката. И ние се питаме какво ще се случва оттук нататък и не мога да се ангажирам да ви кажа каквото и да е било повече“, посочи един от управителите във веригата, работещ в заведението, намиращо се в имота, обявен за публична продажба. 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
5
 
0
 
14
преди 5 години
Любимият ми Старбъкс. Дано да сменят с хубава локация и да разкарат гнусните сандвичи и скапаните храни, само кафето става
5
 
14
 
13
преди 5 години
Няма профилна снимка
"Филтрирано кафе"!!!!, я моля Ви се!Това не е кафе, в Америка пият тоя ***, щото ако започнат да пият и истинско кафе и съвсем ще се сринат имунните им системи наблъскани с генетични храни.

Да, добра обстановка и дотам. Наистина са големи ***, които в Америка вървят, защото те друго почти нямат. Другата верига в Америка е малко по-добра от тая, как и беше името.......а, забравих...


Като кажеш че искаш еспресо в Америка, те гледат като самоубиец.........
3
 
6
 
12
993 до: misanthrope
преди 5 години
Няма профилна снимка
Добре че не ми правиш анализи и планиране... Много ми олекна. Всичко е относително на този свят :-)
3
 
6
 
11
misanthrope до: 993
преди 5 години
Няма профилна снимка
:) ...не знам има ли смисъл" по една известна в близкото минало песен.
Можеби ти си този, който си мисли, че всичко знае и коментира без никаква база. Аз споделям лични наблюдения
9
 
8
 
10
993 до: misanthrope
преди 5 години
Няма профилна снимка
Истината е, че се напънал слона и родил мишка... Това, че е пълно когато ти си там, не означава, че винаги е пълно. Но най-голямата радост за *** е, че си мисли, че всичко знае... Такива като тебе в България с лопата да ги ринеш!

Още от Новини
Градът на любовта се задушава в прегръдката на туристите