IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair отменя полети в Португалия заради стачка на кабинния персонал

Синдикатът обвинява Ryanair, че прилага ирландския закон, за да не зачита родителските права и издадените от лекар болнични листове

17:23 | 04.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Ryanair отмени днес 11 полета в Португалия заради стачка на кабинния персонал, който настоява компанията да спазва португалското трудово законодателство, предаде Ройтерс.

Инспектори от държавната Служба за контрол на условията на труд наблюдават стачката в най-големите летища в страната - Лисабон, Порту и Фару, съобщи министърът на труда Жозе Антониу Виейра да Силва пред парламентарна комисия.

Браншовият синдикат обяви, че тази сутрин са отменени 11 полета от и за Португалия, след като около 90 процента от всичките 330 души кабинен персонал се включиха в стачката.

Най-големият нискотарифен авиопревозвач в Европа обаче увери, че португалските екипажи работят нормално и само малък брой ранни полети са отложени или отменени.

Синдикатът обвинява Ryanair, че прилага ирландския закон, за да не зачита родителските права и издадените от лекар болнични листове, както и че прибягва до дисциплинарни процедури и заплахи, ако не се изпълняват целите за продажби по време на полет.

Една от целите на стачката е правителството да се намеси в спора.

Виейра да Силва изтъкна, че макар повечето трудови договори с португалския екипаж да са подписани според ирландския закон, Римските договори на ЕС все пак гарантират спазването на правата на работещите според местното законодателство.

Инспекторите ще проверят и твърденията, че Ryanair незаконно е подменил стачкуващия персонал с екипи от други страни.

Браншовият синдикат посочи, че представители на профсъюзите на кабинния персонал от Испания, Италия и Германия са в Португалия, за да подкрепят португалските си колеги и са призовали да се обсъди съвместна стачка в Ryanair.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още