IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шакил О’Нийл удря рамо на Дарил Морей в скандала между Китай и НБА

О'Нийл твърди, че няма нищо лошо в това да изразиш мнението си.

19:34 | 23.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шакил О’Нийл удря рамо на Дарил Морей в скандала между Китай и НБА

Играчът от баскетболната зала на славата Шакил О’Нийл изрази подкрепата си към генералния мениджър на Houston Rockets Дарил Морей, който предизвика международен скандал с Китай по-рано този месец. Морей публикува съобщение в Тwitter в знак на подкрепа към антиправителствените протести в Хонконг.

О'Нийл не казва дали споделя позицията на Морей, а че няма нищо лошо в това да изразиш мнението си.

„Дарил Морей беше прав. Всеки път, когато видите нещо нередно да се случва някъде по света, трябва да имате право да кажете, че това не е правилно. И той направи именно това. Но понякога в бизнеса трябва да се избягват конфронтациите“, каза О’Нийл във вторник вечерта по време на шоуто, преди лигата да открие редовния си сезон със срещата между Toronto Raptors и New Orleans Pelicans.

Съобщението на Морей предизвика разрив между Китай и Националната баскетболна асоциация на САЩ (НБА), тъй като ръководителите на НБА публично подкрепят правото на Морей на свобода на словото, което е защитено в Америка.

Китайската държавна телевизия отказа да излъчи баскетболната среща от вторник между Лос Анджелис Лейкърс и Клипърс, съобщава ESPN. Медийният партньор на притежаваната от Walt Disney мрежа, Tencent, който притежава правата за цифрово предаване на мачовете от НБА в Китай, също ограничи броя на излъчванията по време на предварителния сезон.

Миналата седмица комисарят на НБА Адам Силвър призна, че НБА претърпя „значителни“ финансови загуби с нарастването на разрива.

„Финансовите последици бяха и могат да продължат да бъдат доста драматични“, каза Силвър на събитие, организирано от списание Time в Ню Йорк.

Той добавя, че китайските власти са поискали НБА да уволни Морей - факт, който китайското външно министерство  отрича, предава Ройтерс.

47-годишният О'Нийл каза, че ако хората не могат да разберат какви са ценностите на САЩ по отношение на свободата на словото, "това е нещо, с което трябва да се справят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още