IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Unilever се пенсионира след 10 години на поста

Той ще бъде заменен от ръководителя на подразделението за продукти за красота Алън Джоуп

16:48 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пол Полман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Пол Полман. Снимка: Архив Ройтерс

Англо-холандската компания за потребителски стоки Unilever заяви, че главният ѝ изпълнителен директор Пол Полман се пенсионира по-малко от два месеца след ожесточен спор с акционерите. Той ще бъде заменен от ръководителя на подразделението за продукти за красота Алън Джоуп от 1 януари, съобщава Ройтерс.

Пенсионирането на Полман се случва, след като производителят на сапуните Dove и сладоледа Ben & Jerry бе принуден да се откаже от плановете си да премести централата на компанията в Холандия през октомври след противоречие с акционерите.

Unilever заяви, че 54-годишният Джоуп, който е шеф на най-голямото подразделение, е бил избран след „взискателен и мащабен процес на подбор“. Полман ще остане в компанията още шест месеца, за да подкрепи прехода на Джоуп към поста, добави Unilever.

Полман бе начело на компанията 10 години, генерирайки сериозна възвръщаемост за акционерите и отблъсквайки опита за придобиване за 143 млрд. долара от страна на Kraft-Heinz през 2017 г.

Той заяви увереност, че компанията ще просперира под управлението на Джоуп.

„Избирането му показва силата на плана за онаследяване и на талантите на Unilever “, заяви Полман.

Според председателя на групата Марейн Декерс обаче пенсионирането на Полман не е свързано със спора с акционерите.

„Избирането на Алън Джоуп за наследник на Пол няма нищо общо с процеса на опростяване“, каза Декерс, ползвайки терминологията на компанията за преместването на централата.

Декерс каза в разговор с репортери, че бордът е започнал процеса по намиране на наследник на Полман преди година, когато той е заявил, че иска да се пенсионира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още