IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабото търсене натежа върху приходите на Petra Diamonds

Акциите на Petra Diamonds поевтиняват с близо 6,4% минути след 16 ч. на борсата в Лондон

16:52 | 22.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за добив на диаманти Petra Diamonds не можа да отговори на очакванията за приходите за последната година, завършваща на 30 юни. Това показва последният ѝ отчет, от който стана ясно също, че производството през следващата година се очаква да е малко по-ниско. Това се дължи основно на слабото търсене на диаманти и липсата на достъпни кредити, съобщава Ройтерс.

Акциите на Petra Diamonds поевтиняват с близо 6,4% минути след 16 ч. на борсата в Лондон.

Приходите за годината до края на юни отбелязват спад от 6% до 463,6 млн. долара – под прогнозите за 483,2 млн. долара.

Компанията, която се опитва да намали дълговете си, съобщи, че се надява да достигне свободен паричен поток в размер на между 150 млн. и 200 млн. долара в рамките на следващите три години.

Паричният поток на компанията е бил в размер на 17 млн. долара през първата половина на тази година, като сумата е достигната след корекции за изплащания на задължения.

„Това е ключов катализатор, който инвеститорите очакваха, но той би могъл да бъде помрачен от насоките, които са по-слаби от очакваното, макар и като отговор на предизвикателните пазарни условия“, посочва анализаторът на BMO Capital Едуард Щерк.

Компанията очаква добивът на диаманти за цялата 2020 г. да е в размер на 3,8 млн. карата спрямо 3,9 млн. карата за годината, завършваща на 30 юни. Също така налице е свиване на целевите капиталови разходи за следващата година до 43 млн. долара

Търсенето и цените на полираните диаманти бяха по-слаби, тъй като пазарът беше изправен пред по-високи от нормалното запаси от полирани камъни и свиване на банковите кредити за изрязващо оборудване, посочват от Petra.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още