IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на марката IKEA инвестира в логистика

Най-големият производител на мебели в света се стреми да се адаптира към новите навици за пазаруване на фона на възхода на онлайн конкурентите

22:49 | 08.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Собственикът на марката за мебели IKEA очаква продажбите да нараснат през тази фискална година на фона на разширяващата се онлайн търговия, а печалбите ще бъдат подкрепени от увеличаването на инвестициите в момент, когато марката се конкурира с компании като Amazon и Made.com.

След десетилетия на бърз растеж най-големият производител на мебели в света се стреми да се адаптира към новите навици за пазаруване на фона на възхода на онлайн конкурентите, като същевременно се опитва да запази отличителната си достъпност въпреки високите цени на суровините и други разходи.

В резултат на преориентирането към онлайн пазаруване разходите на Inter IKEA Group за опаковки и логистика се увеличават значително, казва през Ройтерс Мартин ван Дам, главен финансов директор на компанията, която доставя стоки в своите франчайз магазини по целия свят.

„Предизвикателството, свързано с логистиката, за нас е голямо. Ние доставяме големи продукти...Имаме екип, който търси варианти за по-ефективно придвижване на стоките, а това означава инвестиции“, добавя още Ван Дам.

Финансовият директор не посочва конкретна цифра за инвестиционните планове на компанията, като пояснява само че те ще надхвърлят общата сума от 175 млн. евро (193 млн. долара) за последната фискална година.

Inter IKEA предоставя франчайз за собственици на магазини, сред които основният е INGKA Group, а също така отговаря за разработването и предлагането на продукти. Компанията генерира по-голямата част от приходите си от продажби на стоки на своите търговци на дребно и около 5% от такси за франчайз.

Най-големият търговец на мебели в света заяви, че очаква продажбите му да нараснат тази година, без да посочва конкретни цифри.

IKEA отчете увеличение с 5% на печалбата преди облагането с данъци до 1,8 млрд. евро (2 млрд. долара) през последната фискална година.

Брутният марж се сви през годината до 18% спрямо 18,8%, а оперативният марж се понижи до 7,3% спрямо 7,9%.

Освен в логистика IKEA инвестира в нови формати на магазините си, както и в допълнителни услуги като доставка и монтаж на мебели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още