IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на Метс води преговори за продажба на 80% от отбора

Новият собственик по всяка вероятност ще бъде инвеститорът Стив Коен

12:50 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централният защитник на Метс Брандън Нимо празнува с отбора. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Централният защитник на Метс Брандън Нимо празнува с отбора. Снимка: архив Ройтерс

Собствениците на бейзболния отбор Ню Йорк Метс ще продаде до 80% от собствеността си на милиардера Стив Коен, който вече е инвеститор в клуба. Това съобщава за Bloomberg запознат с въпроса източник.

Трансакцията ще оцени отбора на рекордните за бейзбола 2,6 млрд. долара, посочва източникът. Метс потвърдиха за водените преговори в официално изявление.

Така контрол върху отбора ще придобие противоречивата фигура от Wall Street, която дълго време бе и зад кулисите в управлението на друг легендарен тим – Ню Йорк Янкис. Коен, който родом е от Лонг Айлънд и е фен на Метс, е едно от вдъхновенията за популярния сериал „Милиарди“ и дълбоките му джобове могат да вдъхнат надежда на феновете. Промяната обаче може да отнеме известно време.

Фред Уилпън, основният собственик на Метс, ще запази ролята си за отбора за поне още пет години, през които Коен ще контролира франчайза, посочва запознатият. Джеф Уилпън – синът на Фред Уилпън, ще остане главен оперативен директор на отбора също в рамките на пет години.

Междувременно Коен, чието нетно състояние според индекса на милиардерите на Bloomberg възлиза на 9,2 млрд. долара, ще запази поста си като главен изпълнителен директор на Point72 Asset Management.

В миналото Коен неуспешно наддава за друг бейзболен отбор – Лос Анджелис Доджърс, който обаче беше купен от група инвеститори за сумата от 2,15 млрд. долара през 2012 г.

Семейство Уилпън ще запази дял във франчайза на Метс, контрол върху който придобиха през 2002 г. за сумата от 391 млн. долара.

Някога един от най-разточителните бейзболни отбори, Метс премина през период на няколко слаби години. Според феновете основна причина за това е участието на собствениците в схемата „Понци“ на Бърни Мадоф, което донесе много финансови затруднения на отбора.

Отборът бе принуден да вземе заеми в размер на 65 млн. долара от Висшата лига по бейзбол и от Bank of America Corp., които бяха изплатени от продажби на дялове. Собствениците на отбора също така се съгласиха да платят 162 млн. долара за уреждане на съдебно дело, заведено от ликвидатора на фирмата на Мадоф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още